Velikonoční perníčky naplněné á la koňaková špička

28.3. 2023Michaela3471x0

Zadání znělo jasně – velikonoční perníčky. Chtěla jsem jít trošku jinou cestou (tak jak to mám ostatně ráda), a tak jsem perníčky nejenom nazdobila – což je pochopitelně klasika , ale následně jsem je naplnila v chutích koňakové špičky, kakaovým krémem a vaječným koňakem. Nakonec jsem do nich zapíchla nanuková dřívka .


Za mě jsem tím vytvořila fajn občerstvení pro velikonoční koledníky. Samozřejmě pro ty starší – s ohledem na vaječný koňak uvnitř. Pro ty mladší můžeš klidně vaječný koňak nahradit džemem, nebo čokoládovou ganache.

Recept pro nás připravila Leona z @kavarnamyhozivota.

RECEPT NA VELIKONONOČNÍ PERNÍČKY PLNĚNÉ ČOKOLÁDOVOU GANACHE A KOŇAKEM

POSTUP NA PŘÍPRAVU PERNÍČKŮ
Tento recept používám už dlouhé roky a dávám za něj hlavu na špalek. Těsto nechávám před samotným pečením den odpočinout v lednici, ale dá se tam nechat i několik dnů, než se do pečení pustíš. Perníčky jsou po upečení vždy měkké, nijak extrémně neztvrdnou.

A v čem je to kouzlo?

Není to o ničem jiném, než že nesmí perníčky přepéct a vysušit v troubě. Vytahuj je z trouby ještě ve chvíli, když můžeš mít pocit, že jsou ještě nedopečené. Ale o tom to je. Po vytažení z trouby se stabilizují a budou přesně takové, jaké je budeš chtít mít. Každý musí vyzkoušet tu svoji troubu a vychytat si délku pečení. Já peču na horní-dolní pečení na 170 stupňů 8 minut podle velikosti perníčků.

PERNÍČKY
SUROVINY
370 g hladké mouky
120 g cukr moučka
2 vejce
90 g medu
130 g povoleného másla
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody

Ze surovin zpracuj hladké těsto, zabal ho do fólie a nech 24 hodin vychladit v lednici.
Následně rozválej na plát přibližně 2-3 mm široký a vykrajuj požadované tvary.
Peč na 170 stupňů asi 8 minut podle trouby.
Po vytažení z trouby nech na plechu vychladnout.

Po vychladnutí ozdob bílkovou polevou.

BÍLKOVÁ POLEVA
SUROVINY
500 g cukr moučka
3 bílky
špetka kyseliny citronové

Cukr 3x přesej, přidej bílky a kyselinu citronovou a šlehej do tuha.
Takto připravenou polevu dej do zdobícího sáčku a vytvoř kontury.
Na vyplnění kontur si polevu zřeď pár kapkami vody.
Barevnosti polevy dosáhneš přidáním gelových barev – já použila gelovou barvu značky Progel.

Tak perníčky máme ozdobené a teď jdeme na jejich naplnění.
Bude potřeba si připravit máslový kakaový krém a vklad z vaječného koňaku.

VKLAD Z VAJEČNÉHO KOŇAKU
SUROVINY
250 ml vaječného koňaku
2 plátky želatiny


Želatinu si namoč na cca 5 minut do vody,
Vaječný koňak ohřej na cca 80 stupňů a vmíchej do něj vyždímanou želatinu.
Zamíchej, přikryj fólii a dej přes noc do lednice.
Druhý den rozmixuj tyčovým mixérem a dej do zdobícího sáčku.

MÁSLOVO-KAKAOVÝ KRÉM
SUROVINY
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
4 PL kakaa
5 PL cukru
250 g másla pokojové teploty

(PL = polévkové lžíce)

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvař hustý pudink. Přikryj fólií a nech vychladnout. Následně dej do mísy od robotu. Nejdříve vyšlehej pudink a potom postupně přidávej po kostkách máslo a na závěr kakao. Krém přendej do zdobícího sáčku s kulatou špičkou .

KOMPLETACE
Na nenazdobený perníček nanes krém a nech prostor na vaječný vklad. Doprostřed nanes vklad z vaječného koňaku, polož dřívko a zaklop nazdobeným perníčkem. Nech v lednici zatuhnout.

Ať se dílo podaří a krásné Velikonoce všem…

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.