Recept pro nás připravila Katka, finalistka soutěže Peče celé Slovensko. Sledovat ji můžeš na IG @ketrin_sladucka.
MOUSSE
SUROVINY
3 ks plátkové želatiny
100 g bílé čokolády
1 uvařený punčový pudink (dr. Oetker)
250 ml šlehačkové smetany 33%
punčové aroma
višňové pyré
KORPUS
SUROVINY
2 vejce
3 velké lžíce cukru krystal
1 velká lžíce oleje
4 velké lžíce polohrubé mouky
4 g prášku do pečiva
1 malá lžička octa
višňové pyré
punčové aroma
pomerančová šťáva
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
Můžeš použít rovnou hotovou čokoládovou polevu s různými příchutěmi a barvami nebo bílou čokoládu dobarvenou a zředěnou s trochou kokosového oleje.
ZDOBENÍ
libovolné ozdoby
POSTUP
Nejprve si uvař podle návodu punčový pudink. Hned ho přendej do misky a zakryj povrch pudinku fólií, aby se na něm nevytvořila slupka. Nech vychladnout na pokojovou teplotu.
Pokud nemáš hotové pyré, tak postupuj následovně. Zredukované zmražené višně s trochou cukru rozmixuj ponorným mixérem do hladka a propasíruj.
Připrav si korpus. Tentokrát jsem zvolila rychlejší cestu a upekla jsem si ho v mikrovlnce, protože se mi zdálo neefektní pouštět troubu kvůli dvou-vajíčkovému korpusu. Péct ale můžeš i klasicky v troubě.
Vajíčka si vyšlehej s cukrem, přidej olej a ocet a prošlehej. Nakonec přidej mouku s práškem do pečiva a těsto vlij do menší silikonové formy, kterou je třeba vytřít olejem. Já jsem použila formu o průměru 20 cm. (Využít můžeš i plastovou misku.) Peč v mikrovlnce na výkon 750W asi 3,5 minuty. (Tento čas platí pro širší formu, kde výška korpusu je asi 3 cm. Nižší korpus je upečený rychleji, naopak v užší misce bude vyšší vrstva a je třeba jej péct o chvilku déle a pro jistotu každých 20 vteřin kontrolovat).
Upečený korpus nech vychladnout. Vychladlý nadrť do misky a přidej višňové pyré (tak abychom docílili konzistence jako u punčáku). Přidej trošku pomerančové šťávy a punčové aroma. Želatinu si nech nabobtnat ve studené vodě. Rozpusť bílou čokoládu. Polovinu šlehačky si zahřej k bodu varu. Pomalu ji přidej k čokoládě a promíchej. Přidej vyždímanou želatinu a promíchej.
Pudink pokojové teploty si prošlehej a přidej do něj čokoládovou směs. Potom přidej punčové aroma a asi 3 lžíce pyré (případně podle chuti). Zbytek šlehačky si vyšlehej do tuha a opatrně vařečkou přimíchej do pudinkové směsi.
Formu na nanuky naplň do poloviny pudinkovou směsí a k tomu polož punčový korpus. Já jsem si pro jeho tvarování použila vykrajovátka (obdélník 5×3 cm) a celé doplnila mousse. Použít můžeš i silikonové formy na nanuky.
Dej nanuky zamrazit. Zmražené nanuky namoč do čokoládové polevy a dozdob různými dekoracemi.
Pečené nanuky jsou na světe!
O KATCE
Moje meno je Katka, mám 39 rokov a som finalistka prvej série sútaže Pečie celé Slovensko. Mám tri deti, dve chladničky a jednu rúru. Najviac milujem (okrem rodiny) svoju kuchyňu, humor, šport a dobrú spoločnosť. Varenie a pečenie je moja veľká vášeň, ktorá má prepadla len nedávno. Bavia ma nové fúzie, výzvy, experimentovanie, fotenie a foodstyling, kedy sa do svojich výtvorov snažím vnášať lásku, jedinečnosť a inakosť, lebo taký je aj môj život.