Punčové nanuky pro hodovníky

28.3. 2023Michaela4798x0

Co letos připravit hodovníkům na Velikonoce? Nechce se ti zase barvit desítky vajec? Chceš zkusit něco nového? Máme tu řešení. Pečené nanuky. Děti je milují. Dají se zdobit dle fantazie a mohou být barevné, veselé, rozkvetlé. Recept od Katky se ti bude líbit.

velikonoční pečené nanuky

Recept pro nás připravila Katka, finalistka soutěže Peče celé Slovensko. Sledovat ji můžeš na IG @ketrin_sladucka.

Recept na 8 kusů větších pečených nanuků

MOUSSE
SUROVINY

3 ks plátkové želatiny
100 g bílé čokolády
1 uvařený punčový pudink (dr. Oetker)
250 ml šlehačkové smetany 33%
punčové aroma
višňové pyré 

KORPUS
SUROVINY

2 vejce
3 velké lžíce cukru krystal
1 velká lžíce oleje
4 velké lžíce polohrubé mouky
4 g prášku do pečiva
1 malá lžička octa
višňové pyré
punčové aroma
pomerančová šťáva

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
Můžeš použít rovnou hotovou čokoládovou polevu s různými příchutěmi a barvami nebo bílou čokoládu dobarvenou a zředěnou s trochou kokosového oleje.

ZDOBENÍ
libovolné ozdoby

POSTUP
Nejprve si uvař podle návodu punčový pudink. Hned ho přendej do misky a zakryj povrch pudinku fólií, aby se na něm nevytvořila slupka. Nech vychladnout na pokojovou teplotu.

Pokud nemáš hotové pyré, tak postupuj následovně. Zredukované zmražené višně s trochou cukru rozmixuj ponorným mixérem do hladka a propasíruj.

Připrav si korpus. Tentokrát jsem zvolila rychlejší cestu a upekla jsem si ho v mikrovlnce, protože se mi zdálo neefektní pouštět troubu kvůli dvou-vajíčkovému korpusu. Péct ale můžeš i klasicky v troubě.

Vajíčka si vyšlehej s cukrem, přidej olej a ocet a prošlehej. Nakonec přidej mouku s práškem do pečiva a těsto vlij do menší silikonové formy, kterou je třeba vytřít olejem. Já jsem použila formu o průměru 20 cm. (Využít můžeš i plastovou misku.) Peč v mikrovlnce na výkon 750W asi 3,5 minuty. (Tento čas platí pro širší formu, kde výška korpusu je asi 3 cm. Nižší korpus je upečený rychleji, naopak v užší misce bude vyšší vrstva a je třeba jej péct o chvilku déle a pro jistotu každých 20 vteřin kontrolovat).

Upečený korpus nech vychladnout. Vychladlý nadrť do misky a přidej višňové pyré (tak abychom docílili konzistence jako u punčáku). Přidej trošku pomerančové šťávy a punčové aroma. Želatinu si nech nabobtnat ve studené vodě. Rozpusť bílou čokoládu. Polovinu šlehačky si zahřej k bodu varu. Pomalu ji přidej k čokoládě a promíchej. Přidej vyždímanou želatinu a promíchej.

Pudink pokojové teploty si prošlehej a přidej do něj čokoládovou směs. Potom přidej punčové aroma a asi 3 lžíce pyré (případně podle chuti). Zbytek šlehačky si vyšlehej do tuha a opatrně vařečkou přimíchej do pudinkové směsi.

Formu na nanuky naplň do poloviny pudinkovou směsí a k tomu polož punčový korpus. Já jsem si pro jeho tvarování použila vykrajovátka (obdélník 5×3 cm) a celé doplnila mousse. Použít můžeš i silikonové formy na nanuky.

Dej nanuky zamrazit. Zmražené nanuky namoč do čokoládové polevy a dozdob různými dekoracemi.

Pečené nanuky jsou na světe!

O KATCE

Katka, finalistka Pečie celé Slovensko

Moje meno je Katka, mám 39 rokov a som finalistka prvej série sútaže Pečie celé Slovensko. Mám tri deti, dve chladničky a jednu rúru. Najviac milujem (okrem rodiny) svoju kuchyňu, humor, šport a dobrú spoločnosť. Varenie a pečenie je moja veľká vášeň, ktorá má prepadla len nedávno. Bavia ma nové fúzie, výzvy, experimentovanie, fotenie a foodstyling, kedy sa do svojich výtvorov snažím vnášať lásku, jedinečnosť a inakosť, lebo taký je aj môj život. 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.