Banánová bábovka

16.7. 2021Michaela12136x0

Bábovka je pro spoustu domácností synonymem domácího pečení a nedělního setkávání. Ať je třená, oříšková, mramorová, když je pěkně vláčná, je to prostě poklad. Někomu přijde bábovka moc suchá, a proto vznikl recept na naši banánovou. Ta už vytřela zrak, nebo spíše chuť, už nejednomu degustátorovi. Je neskutečně vláčná, až tak, že to prostě jen tak nečekáš. A kombinace banánu, rumu a čokolády tě prostě zvedne ze židle… Pro další kousek samozřejmě:)

Ingredience na Banánovou bábovku


6 ks vajec (velikost M) 
120 g medu
120 g másla 
120 g oleje
500 – 600 g banánů (4 – 5 zralých banánů) 
250 g polohrubé mouky 
75 g hladké mouky 
30 g rumu
100 g čokoládových pecek nebo rozinek v rumu (nebo klidně kombinace obojího).

Postup na Banánovou bábovku

  • Formu vymasti máslem a vysypej hrubou mouku. Vlož do ledničky, aby máslo zatuhlo.
  • Předehřej si troubu na 180 °C.
  • Připrav všechny přísady. Mouku si prosej.
  • Rozpusť máslo. Nech vychladnout a spoj s olejem a žloutky.
  • Rozmixuj zvlášť banány s rumem.
  • Vyšlehej bílky na střední rychlost. Když jsou dost tuhé, přidej teplý tekutý med. Pokračuj ve šlehání po dobu 5 minut při středně vysoké rychlosti.
  • Pomalu přidávej rozmixované máslo, olej a žloutky, dokud se směs zcela nespojí.
  • Přidej pyré z banánu s rumem.
  • Stěrkou postupně zapracuj mouku.
  • Nalij do formy a přikryj alobalem.
  • Vlož do rozehřáté trouby (na 180 °C) a teplotu sniž na 150 °C.
  • Doba pečení závisí na formě, kterou máš doma. Pokud máš teflonovou formu na bábovku, peč přibližně 40 minut zakryté alobalem a dalších 10 minut odkryté by mělo stačit. Ale například s naší tradiční keramickou formou to trvá déle. Pečeme 1 hodinu zakrytou alobalem a dalších 15 minut odkrytou.
  •  Nech bábovku cca 20 minut vychladnout ve formě a pak ji vyklop na talíř.
  •  Před podáváním posyp moučkovým cukrem nebo můžeš polít tekutou čokoládovou ganache 😋

Čokoládová ganache

Ingredience

160 g šlehačky 33%
120 g hořké čokolády 70%
20 g glukózy

Postup na čokoládovou polevu

  • Rozpusť čokoládu na vodní lázni. Svař smetanu s glukózou. Za stálého míchání do čokolády několikrát vmíchej smetanu. Pak promíchej, dokud nebude zcela hladká. 
  • Opatrně, aby se do ganache nedostalo moc vzduchu, který by vytvářel nežádoucí bubliny.

Jak přesně na čokoládovou ganache? Videopostup najdeš tady.

Bábovka krok za krokem

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.