Kombinace bazalky a ovoce
Bazalka se skvěle hodí k různým druhům ovoce, především k jahodám, malinám, broskvím a citrusovým plodům. Kombinace jahod a bazalky je obzvláště populární a osvěžující. Když do našich jahodových dezertů přidáš čerstvé bazalkové lístky, vytvoříš zajímavou harmonii mezi sladkostí jahod a pikantním aromatem bazalky. Bazalku do dezertů zapojíš ve formě gelů, krémů nebo jako dekorativní lístky navrch.
Bazalkový sirup
Další možností je použití bazalkového sirupu. Stačí, když smícháš čerstvé bazalkové lístky s cukrem a vodou a povaříš, dokud se cukr nerozpustí a bazalka neuvolní své aroma. Tímto sirupem pak můžeš dochutit různé dezerty, jako je například panna cotta, zmrzlina nebo ovocné saláty. Bazalkový sirup dodává dezertům pikantní sladkost, která je jedinečná.
Kombinace bazalky s čokoládou
Kromě ovoce můžeme bazalku kombinovat také s čokoládou. Vytvoříme si například bazalkové čokoládové muffiny nebo pudinky s bazalkovým krémem. Tato kombinace čokolády a bazalky vytváří harmonickou rovnováhu mezi sladkostí čokolády a svěžestí bazalky.
Bazalka jako dekorace
Bazalku můžeme také využít jako dekoraci našich dezertů. Použij čerstvé bazalkové lístky nebo je jemně rozemel a posyp jimi dezerty. Bazalková zeleň dodá našim dezertům atraktivní vzhled a zvýší jejich vizuální přitažlivost.
Bazalkové želé
SUROVINY
125 g vody
125 g jahodové šťávy
35 g cukru krupice
4 g pektinu NH
15 g bazalky
Smíchej cukr krupici s pektinem. Přidej do studené vody a jahodové šťávy. Přiveď k varu a vař 2 minuty. Neustále míchej, aby nevznikly hrudky, nebo se želé nepřilepilo na hrnec.
Zchlaď na 50 °C a přidej bazalku. Rozmixuj (Použít můžeš odměrku). Přepasíruj želé. Použít můžeš v kombinaci s jiným želé nebo krémem jako náplň do tartaletek.
Tento bazalkový gel si můžeš vyzkoušet do tartaletek v rámci kurzu Jahodové dezerty.