Bazalka: Neobvyklý společník pro osvěžující dezerty

21.6. 2023Michaela1080x0

Bazalka je skvělým společníkem dezertů, které se díky její přítomnosti stávají ještě zajímavějšími kousky. Když využiješ bazalku ve svých dezertech, přineseš do nich svěžest, výraznou chuť a specifickou vůni, která zvýrazní a obohatí chutě ostatních ingrediencí.

tartaletka s bazalkou

Kombinace bazalky a ovoce

Bazalka se skvěle hodí k různým druhům ovoce, především k jahodám, malinám, broskvím a citrusovým plodům. Kombinace jahod a bazalky je obzvláště populární a osvěžující. Když do našich jahodových dezertů přidáš čerstvé bazalkové lístky, vytvoříš zajímavou harmonii mezi sladkostí jahod a pikantním aromatem bazalky. Bazalku do dezertů zapojíš ve formě gelů, krémů nebo jako dekorativní lístky navrch.

Bazalkový sirup

Další možností je použití bazalkového sirupu. Stačí, když smícháš čerstvé bazalkové lístky s cukrem a vodou a povaříš, dokud se cukr nerozpustí a bazalka neuvolní své aroma. Tímto sirupem pak můžeš dochutit různé dezerty, jako je například panna cotta, zmrzlina nebo ovocné saláty. Bazalkový sirup dodává dezertům pikantní sladkost, která je jedinečná.

Kombinace bazalky s čokoládou

Kromě ovoce můžeme bazalku kombinovat také s čokoládou. Vytvoříme si například bazalkové čokoládové muffiny nebo pudinky s bazalkovým krémem. Tato kombinace čokolády a bazalky vytváří harmonickou rovnováhu mezi sladkostí čokolády a svěžestí bazalky.

Bazalka jako dekorace

Bazalku můžeme také využít jako dekoraci našich dezertů. Použij čerstvé bazalkové lístky nebo je jemně rozemel a posyp jimi dezerty. Bazalková zeleň dodá našim dezertům atraktivní vzhled a zvýší jejich vizuální přitažlivost.

A teď už ti prozradíme, jak na bazalkové želé.

Bazalkové želé

SUROVINY
125 g vody
125 g jahodové šťávy
35 g cukru krupice
4 g pektinu NH
15 g bazalky

Smíchej cukr krupici s pektinem. Přidej do studené vody a jahodové šťávy. Přiveď k varu a vař 2 minuty. Neustále míchej, aby nevznikly hrudky, nebo se želé nepřilepilo na hrnec.
Zchlaď na 50 °C a přidej bazalku. Rozmixuj (Použít můžeš odměrku). Přepasíruj želé. Použít můžeš v kombinaci s jiným želé nebo krémem jako náplň do tartaletek.

Tento bazalkový gel si můžeš vyzkoušet do tartaletek v rámci kurzu Jahodové dezerty.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.