Bezlepkové sezamové sušenky

17.9. 2021Michaela495x0

K odpolední kávě, ke svačině do školy, do práce kolegům a nebo ke snídani. Prostě pro změnu. Navíc bez lepku s množstvím sezamových semínek. Jsou přímo nabité zdravím. Sezam je výborný zdroj vlákniny, vápníku, bílkovin a vitamínu B. Díky tomu jsou sušenky prospěšné pro zdravý růst kostí, snížení krevního tlaku, pomáhají také při tvorbě krevních buněk nebo se snížením hladiny cholesterolu. Takové sušenky se doma hodí.

Recept na 12 sušenek

120 g Tahini pasty
60 g medu 
60 g bezlepkové směsi *
60 g mandlové mouky
25 g bílého sezamu
15 g černého sezamu 
1/2 vanilkového lusku (semínkový lusk)
1 g soli 

  • Smíchej všechny ingredience dohromady. (Použij dřevěnou vařečku.)
  • Vytvoř váleček a zabal těsto do fólie. 
  • Dej ho na půl hodiny do mrazáku.
  • Když je studený a ztuhlý, váleček nakrájíš na 12 stejných kousků (1 kus vychází přibližně na 30 – 35 g). 
  • Použij vykrajovátka o průměru 4 cm. Těsto namačkej do formy, získáš tak stejné kruhy. Kruhy obal v sezamových semínkách (mix bílých a černých). 
  • Takovéto tvary dej zpátky do mrazáku. 
  • Mezitím si předehřej troubu na 200 °C.
  • Před pečením můžeš ještě doladit tvar sušenek, kdyby bylo třeba.
  • Sušenky peč na 200 °C po dobu 8 – 9 minut. Musí zůstat uprostřed světlé a velmi měkké.
  • Okamžitě po upečení je sundej z plechu, aby se ti nevysušily. Nech sušenky vychladnout. 

*Jak na bezlepkovou směs na pečení?

Ingredience na bezlepkovou směs na pečení korpusu (Zde je recept na přípravu většího množství směsi na několik pečení.)

150 g rýžové mouky
60 g mandlové mouky
60 g bramborového škrobu
4 g prášku do pečiva
2 g xantanu
2 g soli

Všechna semínka na jednom místě můžeš nakoupit se slevou s kódem SWEETFLOW5 u Diana.

Nech se inspirovat i našimi dalšími bezlepkovými recepty.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie