Domácí tradiční sušenky

4.6. 2020Xavier Carchenilla2817x0

Domácí keksíky neboli sušenky. Mám pro tebe dva rychlé recepty ze zdánlivého sousedství. Jeden na anglické shortbread mám od anglického pekaře, se kterým jsem pracoval v Londýně. Ten druhý, to je tradiční sušenka mých francouzských kořenů, Sablé Viennois.

Shortbread

Shortbread je tradiční skotská sušenka. Tento recept mi dal můj kolega, se kterým jsem pracoval v londýnské pekárně. Obsahuje 3 základní přísady: mouku, máslo a cukr. Jednoduché, ikonické a chutné sušenky jsou na světě. A jejich kouzlo? Aby vynikla jejich chuť, přidává se trocha soli.

Receptura:
500 g hladké mouky
400 g másla 
85 g cukru moučka 
3 g soli

• Smíchej sůl a měkké máslo. (Tento recept neobsahuje vejce ani jinou tekutou přísadu. Je tedy důležité, aby v másle byla sůl zapracována rovnoměrně, což zajistí i rovnoměrnou distribuci soli v těstě, abychom necítili kousky soli v každém kousnutí. Ideální je tedy použít slané máslo.)
• Prosej mouku a moučkový cukr a nasyp k máslu. Míchej, dokud se nepropojí.
• Zabal do přilnavé fólie a nech přes noc v lednici.
 • Rozválej těsto mezi dvěma pečicími papíry, aby ses vyhnul lepivosti. Přidej jen trochu mouky, aby se nelepilo. 
 • Nech těsto nejméně 2 cm vysoké a propíchej vidličkou.
• Peč 16 až 20 minut při teplotě 170 °C, dokud nebude na povrchu těsto lehce hnědé a na okraji tmavší.
 • Okamžitě přenes na čistý pracovní povrch a rozkrájej jej za horka v obdélnících 10 x 3 cm. To je tradiční tvar. 

Protože toto těsto neobsahuje vejce, vydrží velmi dlouho chutné, pokud ho uchováš v uzavřené krabičce.

Sablé viennois

Další můj oblíbený recept z Francie. Perfektní a elegantní pro odpolední posezení s přáteli u čaje nebo kávy. Můžeš je tvarovat podle své fantazie.

Receptura
310 g másla
125 g cukru moučka
1 ks vejce
375 g hladké mouky
3 g soli
1 lžička vanilkového prášku

• Měkké máslo a moučkový cukr našlehej do krémové pěny.
• Přidej vejce, mouku, sůl a vanilku.
• Pomocí zdobicího sáčku vytvářej na pečicí papír tvar vlny. Doporučuji nalepit pod papír trochu těsta, aby během tvoření neklouzal.
• Peč na 170 °C přibližně 10 – 14 minut.

Bon Appétit

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie