Blog

...ať nejsi mimo mísu

13.10. 2021

Pečený čaj, co voní jako štrúdl

Recept na tento pečený čaj mám od svojí maminky. Ta si ho často doma připravuje z ovoce, které naše babička vypěstuje na zahrádce. Nejčastěji tak do něj dáváme jablka a hrušky. Já ještě recept vylepšila a přidávám rozinky a švestky. A protože kvůli vůni přisypávám i trochu skořice, děti tomuto čaji začaly říkat štrúdl . Nejen že chutná, ale také krásně voní a opravdu trochu...

12.10. 2021

Čokoládová pěna, rychlý a elegantní dezert

Kamkoliv se ve Francii podíváte, ať už jste v Paříži nebo v krásné provensálské vesničce, narazíte na čokoládovou pěnu. Na tomto božském francouzském dezertu si můžete pochutnat na každém rohu, a to doslova. Je servírována nejen v oblíbených kavárnách, ale i v luxusních restauracích oceněných Michelinskými hvězdami. Není tedy překvapením, že Francouzi jsou „vynálezci“ tohoto skvostného dezertu z čokolády. Původních receptů na tento čokoládový dezert...

29.9. 2021

Pařížská šlehačka, výborná do dezertů a dortů

Tento jednoduchý recept na pařížskou šlehačku využiješ do věnečků, rolád, dortů, tartaletek a mnoha dalších dezertů. Recept na Pařížskou šlehačku 450 g šlehačky 33%45 g glukózy 100 g hořké čokolády 70% Postup: Rozpusť čokoládu na vodní lázni. Vař polovinu šlehačky a glukózu.  Nalij horkou šlehačku do čokolády. Postupně (podle video). Přidej zbytek studené šlehačky. Rozmixuj. Přendej do odměrky. Dej do lednice přes noc. Až budeš chtít použít, našlehej na střední rychlost...

17.9. 2021

Bezlepkové sezamové sušenky

K odpolední kávě, ke svačině do školy, do práce kolegům a nebo ke snídani. Prostě pro změnu. Navíc bez lepku s množstvím sezamových semínek. Jsou přímo nabité zdravím. Sezam je výborný zdroj vlákniny, vápníku, bílkovin a vitamínu B. Díky tomu jsou sušenky prospěšné pro zdravý růst kostí, snížení krevního tlaku, pomáhají také při tvorbě krevních buněk nebo se snížením hladiny...

toastový chléb
9.9. 2021

Toastový chléb nejen ke svačině

Domácí toastový chléb se hodí ke svačině nejen dětem do školy. Ten rozdíl mezi koupeným toasťákem a domácím je obrovský. Stačí jednou ochutnat a propadneš jeho chuti. (A taky jednoduchosti:)) Tvoříme z něj kouzla k snídani, svačině a k obědu i k večeři. Čerstvě upečený s máslem, domácí marmeládou nebo domácí nutelou je tak dobrý. Muži zase ocení variantu plněnou uzeným lososem nebo...

čokoládový dort
3.9. 2021

Čokoládový dort z extra tmavé čokolády

Přemýšlíš někdy na tím, jak může chutnat opravdu čokoládový dort? Chuť čokolády může být velmi intenzivní až nahořklá. Tuto intenzivní chuť jsme se pokusili vyzdvihnout v tomto dortu. Samozřejmě je vždy třeba najít správnou rovnováhu mezi hořkostí a sladkostí. Aby byl korpus dortu opravdu tmavý, použili jsme kombinaci klasického holandského kakaa a černého kakaa. Černé kakao zároveň dodává nádhernou...

quiche
27.8. 2021

Quiche s lososem, brokolicí a sýrem čedar

Slaný koláč. Quiche. Bereme ho za typicky francouzský, ale jeho původ bychom vystopovali až do Německa. Název quiche totiž pochází z německého slona kuchen, tedy koláč. A slaný koláč je na světě. Když si poradíš se základem, který tvoří korpus z křehkého listového těsta, tak náplně už jsou variabilní. Plnit ho můžeš špenátem, kuřecím masem, slaninou, klobáskou nebo pórkem a houbami. My...

19.8. 2021

Blonde Tartaletky s malinovým džemem zazáří i na tvé oslavě

Tartaletky s námi můžeš péct téměř pro každou příležitost. Je to ideální dezert na narozeninové oslavy, party, svatební rauty či firemní večírky. My si je dopřáváme také jen tak k odpolední kávě. A neustále zkoušíme a ladíme nové chutě a kombinace. Pojď do toho s námi. Malinový džem v Tartaletkách se výborně snoubí s luxusní blonde čokoládovou pěnou, která nese svůj typický karamelový nádech. Harmonie....

Crème Brûlée
13.8. 2021

Crème Brûlée

Recept a pár tipů jak na dokonalý krémový Crème Brûlée, klasický francouzský dezert s křupavou krustičkou na povrchu. Milujeme ten zvuk, když lžička dopadne na krustičku a křupne. Zamiluješ si ho i ty. Crème Brûlée vypadá rafinovaně, ale je až překvapivě snadné. Jen dodržet postup a podle našeho receptu ho zvládneš raz dva. Recept na Crème Brûlée Ingredience na 7 – 8 porcí  500 g...

mléčné žemle
6.8. 2021

Mléčné žemle, ke snídani nebo odpolednímu čaji

Existuje velké množství různých druhů francouzského pečiva. Slavné jsou samozřejmě francouzské bagety. Ale ve Francii je oblíbené také sladké pečivo podávané hlavně ke snídani – Croissanty, Pain au chocolat a nebo tyto Pain au lait. Ve Francii jsou známé také jako Pain viennois. Tyto vláčné žemle připomínají dlouhý bochník a mají měkkou a lesklou krustu zdobenou hlubokými zářezy....

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie