Čokoládové košíčky se slaným karamelem

23.12. 2021Martina8596x0

Recept si pro Sweet Flow připravila @ivuskapece

Pokud si váš život nedokážete představit bez karamelu (tak jako já), tento recept je jako stvořený pro vás. Přípravy karamelu jsem se hodně dlouho bála. Všude jsem slýchala historky o spálených hrncích a roztavených špachtlích, tak jsem se do něj raději nepouštěla. Před rokem, když se přede mne postavila moje první pečící výzva ve formě Croquembouche, jsem se odhodlala. Překvapivě se mi povedl hned napoprvé! Od té doby si karamel dělám pravidelně, i jen tak, do sklenice, na lžičku.

čokoládové košíčky se slaným karamelem recept

Recept na čokoládové košíčky

60 g lískových ořechů
250 g čokolády 54,5% (používám dropsy Callebaut)
135 g cukru
90 g smetany ke šlehání
95 g másla
2 špetky soli

Postup

Nejprve si opražíme ořechy do zlatavé barvy –  v troubě při 160 °C to trvá cca 10 – 15 min. Hlídáme, aby nám nehnědly příliš rychle. Po vychladnutí je promnutím zbavíme slupek a nasekáme na menší kousky.
Připravíme si košíčky z temperované čokolády. Vyčistíme si silikonovou formu (Já jsem použila polokoule, ale můžeš i jiný tvar. Vhodné jsou i menší formičky na muffiny, ale neplnila bych je úplně celé, byly by moc sladké). Čokoládu zahřejeme dle temperační křivky na 45 – 50 °C. Buď na vodní lázni, kde si dáváme pozor, aby se nám do čokolády nedostala voda. Nebo v mikrovlnce – na nejvyšší výkon ohříváme 30 s, promícháme a postup opakujeme (zahříváme již jen 15 s), dokud se nedostaneme na požadovanou teplotu. Poté čokoládu zchladíme na 27 °C a zahřejeme na pracovní teplotu 31 – 32 °C. Do důlku formičky si naneseme lžičku čokolády a rozetřeme zadní stranou lžičky rovnoměrně tenkou vrstvu. Takto pokračujeme celou formu. Po zatuhnutí naneseme druhou vrstvu. Pokud nám čokoláda rychle chladne, můžeme ji lehce rozehřát opět na pracovní teplotu. Čokoládu v košíčcích necháme vykrystalizovat. Můžeme dát na chvíli do lednice.

Příprava karamelu a plnění košíčků


Pokračujeme přípravou karamelu. V jednom hrnci rozpustíme cukr. Pokud máme menší hrnec, doporučuji cukr rozehřát ve dvou dávkách. Jakmile se nám většina první části cukru rozpustí, zamícháme a nasypeme druhou. Dokud není cukr z větší části rozpuštěný. Nemícháme. Jakmile bude mít karamel zlatavou, hnědou barvu, přilijeme po částech horkou smetanu a za stálého míchání 2 minuty provaříme. Odstavíme a vmícháme máslo a nakonec sůl. Karamel přecedíme do misky a necháme vychladnout.
Košíčky vyndáme ze silikonové formy a zkontrolujeme, zda v nich nemáme nějaké „díry“ a zarovnáme nerovnosti na okrajích. Dělám to tak, že je otočím dnem vzhůru a párkrát zakroužím po kuchyňské desce. Poté vrátíme košíčky do silikonové formy, naplníme praženými ořechy (trochu si necháme stranou na zdobení) a vychlazeným karamelem (pokojové teploty, nesmí být teplý, jinak by se nám košíčky začaly rozpouštět). Necháme zatuhnout (můžeme dát na chvíli do lednice) a zdobíme dle fantazie😊.

Pokud by vám přišly košíčky moc karamelové, můžete část karamelu nahradit čokoládovou ganache, přidat více oříšků nebo je nahradit praliné… Podle vaší chuti.

Autorka receptu @ivuskapece:

Ivuška se začala o cukrařinu a pečení zajímat teprve před rokem. Ráda zkouší nové techniky a nebojí se výzev. Většina experimentů si jí povede napoprvé, někteří mluví o talentu, ona to přisuzuje „štěstí začátečníka“. Její nádhernou tvorbu můžete sledovat na instagramu @ivuskapece

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.