Jahody, kam se podíváš

13.6. 2020Michaela5314x2

Začíná nám krásné červené období, kdy konečně jahody chutnají a voní jako jahody. Je sezóna jahod. Nejlepší doba na jejich konzumaci. Jahody obsahují velké množství vitamínů: C a K, obsahují kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík. Velkou část jahod, téměř 90% tvoří voda.

Jahody znali už ve starověkém Římě. Archeologové dokládají svými nálezy ještě dřívější konzumaci těchto plodů. Toto voňavé ovoce se na našem území začalo více pěstovat v 19. století v oblasti Neveklovska.

A skvělé jsou nejen čerstvé, ale i do dezertů nebo do marmelád. Podělíme se s tebou o pár jahodových receptů: tartaletku, marmeládu nebo Pavlova s jahodami…

Jahodová Tartaletka

Tartaletky se dají krásně ladit podle sezóny. Tartaletka s jahodovým želé a Chantilly je svěží a trendy minidezert.

Recept na jahodovou tartaletku
5 kusů, příprava 60 minut

Pâte sablé

  • 400 g hladké mouky
  • 2 g soli
  • 300 g másla (změklého)
  • 200 g cukru moučka
  • 1 vejce 
  1. Smíchej měkké máslo a moučkový cukr, dokud nevznikne hladký krém. (Při zpracování v robotu použij stromeček.)
  2. Přidej vejce.
  3. Přidej polovinu mouky se solí. Jakmile je vše dobře zpracované, přidej zbytek mouky a hrubou sůl.
  4. Pozor, aby se těsto nepřepracovalo. Máslo by se pak začalo rozpouštět a těsto by změnilo strukturu a srazilo by se. Stačí, aby se vše jen dobře spojilo.
  5. Dej těsto na pracovní plochu a ověř, zda je mouka dobře vmíchaná.
  6. Těsto dej do lednice na 6 – 8 hodin nebo nejlépe přes noc.
  7. Těsto vyválej, vykroj dle tvaru formiček a vlož do formiček.
  8. Těsto by formičky nemělo překrývat. Snaž se udělat rovné okraje cca 2 mm pod okrajem formičky. 
  9. Těsto na dně formičky propíchej vidličkou a k zatížení můžeš použít keramické kuličky (nebo obyčejné fazole) na alobalu. 
  10. Peč na 165 – 170 °C cca 10 – 12 minut.

Jahodové želé

  • 300 g jahod
  • 30 g cukru krupice
  • 1 g Agar (půl lžičky) 
  1. Svaříš jahody a cukr,  5 minut vaříš na mírném ohni a přidáš 1 g Agaru (cca 1/2 kávové lžičky).
  2. Za stálého míchání vaříš pomalu dalších 20-30 vteřin.
  3. Ještě horké naliješ do formiček.
  4. Necháš zatuhnout v lednici 1 hodinu.

Chantilly

  • 320 g  šlehačky Deluxe 35%
  • 20 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového prášku
  1. Šlehačka musí být velmi studená. Můžeš ji dát do mrazáku na 20 min.
  2. Našlehej všechny ingredience (při vyšší rychlosti).
  3. Nastříkej řezanou trubičku číslo 14.

Tajemství Tartaletek od základu až po složitější kombinace prozrazujeme v online kurzu.

Jahodový džem se zázvorem

Zázvor ocení milovníci chuťových kombinací, ale recept skvěle funguje i bez něj. Pokud máš více jahod a strávníci nestíhají, marmeláda je jasná volba.

Množství 2 velké nebo 4 malé sklenice

Ingredience:

  • 800 g jahod
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • 130 g cukru
  • 1 citron
  • 7 g citrusového pektinu
  1. Vyvař si skleničky a nech je vyschnout.
  2. Jahody očistíš a přepůlíš. Zázvor oloupeš a nakrájíš najemno.
  3. Půlky jahod dáš do kastrolu a zasypeš cukrem. Přidáš nastrouhaný zázvor, šťávu z celého citronu a za stálého míchání vaříš 10 minut.
  4. Přidáš pektin a jahody povaříš další 3 minuty. Hotovým džemem ihned plň čisté sklenice.

Pavlova s jahodami

Pavlova

Pavlova má základ z pečených vyšlehaných bílků, zdobený je šlehačkou a ovocem. V Austrálii a na Novém Zélandu si získal obrovskou popularitu a obě země se přou o jeho původ. Jak jinak?!Tento recept mi předala jedna inspirativní žena, moje bývalá šéfová. Proč ho milovala? Byl snadný, rychlý a hlavně využil všechny bílky, které zbývají z předešlých pečení. Dokonalost.

  • 3 bílky
  • 175 g jemného krupicového cukru
  • jahody
  • moučkový cukr
  1. Zapni troubu a předehřej ji na 160 °C. Bílky vyšlehej v tuhý sníh. Jak na to? Začni při nízkých otáčkách šlehače. Když se začnou tvořit tuhé špičky kolem metel, tak postupně přisypeš cukr. Šlehej dokud sníh není tuhý a lesklý.
  2. Celou hmotu dáme na pečicí papír a vytvoříme tvar dortu, zvenku vyšší okraj, uvnitř hlubší prostor na šlehačkovou náplň.
  3. Dort dáme do trouby, tu ztlumíme na 120 °C. Pečeme cca 80 minut, pak vypneme a necháme dort uvnitř vychladnout. Díky nízké teplotě sněhová hmota Pavlova krásně vyběhne a díky dlouhému pobytu v troubě se vytvoří na povrchu křupavá krusta.

Dokončení:

Vyšlehej smetanu do tuha. Pak jí naplň bílkový korpus. Navrch poskládej čerstvé jahody. Můžeš pocukrovat moučkovým cukrem.

Jahodové inspirace není nikdy dost. Tradiční cukrářské kreace z jahod a další recepty můžeš pilovat i v online kurzu Jahodové dezerty.

Komentáře
  1. Bronislava Huňátová napsal:

    Dobrý den, v receptu na jahodovou tartaletku je uvedeno 1 vejce, ale pak v postupu je „přidat žloutky“. Jak to tedy je správně? Děkuji

    • Martina napsal:

      Hezký den, Broni, v receptuře v kurzu je jedno vejce a pak už finální zpracování těsta, žloutky nevidím. Pošli mi prosím na e-mail screen shot, kde vidíš žloutky prosím 🙂 Děkuji a přeji hezký den.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.