Malinové makronky francouzského cukráře

23.5. 2020Michaela8004x3

Není to tak dávno, co jsme tu naservírovali pár rad, jak upéct makronky, jako profesionální cukrář. A teď jsme si pro tebe nachystali také recept na jedny malinové.

Ingredience na Makronky

  • 150 g mandlové mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 122 g bílků
  • 165 g cukru krupice
  • potravinářské barvivo červená barva

Malinová náplň

  • 400 g malin (čerstvé nebo zmrazené)
  • 100 g cukr krupice
  • šťáva z půlky citronu

Postup:

  1. Mandlovou mouku vysyp na pečící papír na plech a nech v troubě trochu vysušit (troubu na 60 °C, cca 5 minut), aby se mouka zbavila vlhkosti. Pozor, ať nezhnědne. Moučkový cukr prosej přes sítko, aby byla směs jemná.
  2. Bílky vyšlehej do pevného sněhu. Postupně přidej cukr a zvyš rychlost. Potravinářské barvivo rozmíchej v malé misce s trochou alkoholu (min. 40%). Sniž rychlost robotu a pomalu přidávej barvivo do sněhu. Jakmile je barva dobře promíchaná, vypni robota.
  3. Do bílkové hmoty nasyp postupně mandlovou směs a pomalu míchej s pomocí stěrky. Do těsta se tak dostává vzduch. Tomuto procesu se říká makronáž. Výsledná hmota by se měla jemně přelévat jako láva, zároveň držet tvar, aby se dobře nanášela.
  4. Na plechy si připrav pečící papír nebo speciální silikonové podložky na makronky (díky nim jsou všechny tvary stejně velké). Tip: Pečící papír si můžeš zespoda přichytit k plechu trochou makronkového těsta. Nastříkej pomocí zdobícího sáčku s hladkou špičkou kolečka o průměru 2-3 cm (2cm = menší makronky, 3 cm= větší makronky).
  5. Nezapomeň na každý plech zespoda poklepat pěstí nebo s ním trochu bouchnout o stůl. Tvar makronek se tím srovná a zároveň uniknou vzduchové bubliny z těsta. Makronky nech na plechu chvíli odpočívat, tak aby se navrchu utvořil tenký povlak a při doteku nelepily.
  6. Zapni troubu a nech ji předehřát na 140 ⁰C. Makronky pečeme 10 – 12 minut. V půlce pečení otevři dvířka, ať zmizí pára, která uvnitř vzniká.
  7. Po vyndání nech vychladnout a poté sundej z plechu.

Malinová náplň

Svaříš 400 g čerstvých nebo mražených malin s cukrem a citronovou šťávou. Směs se vyvaří a konzistencí připomíná marmeládu.

Makronky namaž a nech v chladu v uzavřené nádobě.

S kódem Sweetflow5 získáš slevu na nákup mandlové mouky.

Tohle by ti nemělo uniknout. Online lekce Moje makronky! Pod vedením francouzského cukráře Xaviera, se můžeš naučit tyto nádherné Makronky a mnohem více.

TIPY TIPY TIPY: Opakování matka moudrosti a u makronek platí dvojnásob. Proto doporučujeme pročíst naše rady, jak na makronky, ať máš proces usnadněn.

Komentáře
  1. Jitu napsal:

    Zdravím, tyhle makronky se vždy povedou, tedy vizuelně. Ať dělám, co dělám, po rozkrojení mám v nich vzduchové bubliny. Už jsem zkoušela všelijaké teploty, mluvím s nimi, 🙂 hýčkám je, zkoušela jsem sníh šlehat hodně i méně…nedovedu si to vysvětlit. Na první pohled jsou vždy krásné, ale jak docílit toho, aby měly uvnitř hmotu a né vzduch? Děkuji za odpověď Jitu

  2. Martina napsal:

    Jitu, ach to je tedy výzva s makronkami:)
    První co nás napadá: děláš italský meringue? Ten je stabilnější.
    Druhá věc: A jaké používáš nastavení na troubě? Program s větrákem nebo bez? Doporučujeme s větráním.
    Třetí záležitost: Dobře nechat vysušit před pečením.
    Moc držíme palce! Jestli je tak krásně hýčkáš, jak píšeš, úžasný výsledek se brzy dostaví:)
    Martina ze Sweet Flow

  3. Jitu napsal:

    Zdravím, tyhle makronky jsou vždy krásné, ale jen na pohled. Jsou duté. Vše dělám, jak píšete, jen při 10-12 minutách by byly syrové .Peču horní a dolní ohřev, bez ventilátoru. S ventilátorem by při téhle teplotě byly seškvařené. Kurzy už jsem nějaké koupila, videa shlédla. Tohle prostě nefunguje.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie