New York Cheesecake s citrusovou nebo vanilkovou chutí

17.6. 2021Michaela24929x0

Americký Cheesecake je dezertem vynalezeným ve 30. letech minulého století. Zpopularizovaly ho newyorské restaurace. Jeho základem je jemný krémový sýr nebo tvaroh, dnes známý jako Philadelphia, pojmenovaný podle jeho rodného města Filadelfie. Tímto produktem se chtěli američtí výrobci přiblížit francouzskému sýru Neufchâtel. Zprvu se Cheesecake pekl s klasickým těstem, později z rozdrcených sušenek, které po zapracování s máslem vytvořily pevný základ. Poté se objevila dokonce nepečená varianta tohoto koláče. My ti tady servírujeme klasický New York Cheesecake. Vybrat si můžeš svěží citrusovou nebo voňavou vanilkovou variantu.

Recept na dort (8 porcí)

Korpus:
400 g lineckého těsta (upečené a rozdrcené na prášek) Recept a postup na linecké najdeš tady. Použít můžeš i sušenky. Je to jen na tobě.
55 g bílků 

Použili jsme ráfek 20cm průměr.

Smíchej drcené linecké těsto s bílky. Použij stromeček robotu nebo míchej ručně stěrkou. Zabal zespodu ráfek na dort do pečícího papíru. (Ráfek 20 cm průměr a 6 cm vysoký). Rozprostři korpus rovně od středu k okrajům. Ke stlačení těsta použij nějaký těžký rovný kuchyňský nástroj, aby se těsto dobře vyrovnalo. Peč na 160 °C asi 20 minut do hnědé zlatavé barvy. Nech vychladnout.

Náplň Cheesecaku:

800 g sýru typu Philadelphia (použít můžeš např. cream cheese) 
150 g jogurtu 
120 g cukru krupice 
25 g kukuřičného škrobu 
4 ks vejce 
1 vanilkový lusk (jenom semínka) 
nebo
20 g citronové šťávy + kůru z půlky citronu

V kuchyňském robotu smíchej dohromady krémový sýr a jogurt. Míchej vždy nejpomalejší rychlostí. Nechceme do náplně přimíchávat vzduch, protože by se Cheesecake během pečení nafouknul a praskl. Smíchej cukr a kukuřičný škrob a přidej vše do náplně. Poté postupně přidávej vejce po jednom tak, že jakmile je jedno vejce dobře začleněné, pomalu přidej další vejce. Nakonec vytvoř vanilkovou nebo citronovou příchuť přimícháním semínek vanilky nebo citronové kůry a šťávy. Nalij směs na korpus a peč na 140 °C asi 50 minut. Nech celý Cheesecake vychladnout a poté ho dej přes noc do lednice. Je to velmi důležitý krok. Následující den podávej s jahodovým kompotem, slaným karamelem nebo omáčkami dle tvé fantazie.

Postup krok za krokem

Bezlepkový borůvkový TACO Cheesecake s moderním twistem a další moderní odlehčené varianty dortů tě naučíme v kurzu Lehké dorty.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.