Pečený čaj, co voní jako štrúdl

13.10. 2021Michaela4706x0

Recept na tento pečený čaj mám od svojí maminky. Ta si ho doma často připravuje z ovoce, které naše babička vypěstuje na zahrádce. Nejčastěji do něj tak dáváme jablka a hrušky. Já ještě recept vylepšila a přidávám rozinky a švestky. A protože kvůli vůni přisypávám i trochu skořice, děti tomuto čaji začaly říkat štrúdl. Nejen že chutná, ale také krásně voní a opravdu trochu svou vůní štrúdl připomíná. Když už ho doma připravuji, udělám vždy několik skleniček, a ty pak rozdávám kamarádkám a příbuzným. Pečený čaj jako milý dárek potěší nejednoho milovníka teplých nápojů.

recept pečený čaj štrúdl

Na pečený čaj potřebuješ:

  • 8 středně velkých jablek
  • 4 hrušky
  • 3 švestky (lze použít i sušené)
  • hrst rozinek
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 5 lžic rumu (Můžeš a nemusíš dávat. Alkohol se během pečení vypaří. Jde spíš o vůni a chuť.)

Postup:

Připrav si tři menší zavařovací skleničky. Ovoce si omyj. Jablka, hrušky a švestky nakrájej na větší kousky. Dej do pekáčku. Přidej hrst rozinek. Vše zasyp třtinovým cukrem. Zalij trochou vody (stačí troška, než ovoce pustí vlastní šťávu).

Troubu rozpal na 175 °C. Pekáček zakryj alobalem a vlož do trouby. Peč 10 minut a poté sundej alobal. Peč dalších 20 minut.

Vyndej z trouby a okamžitě plň čisté skleničky. Zavři víčkem a otoč dnem vzhůru. Před uzavřením můžeš zakápnout i trochou rumu pro lepší konzervaci pečeného čaje (Já to ale osobně nedělám.).

Na přípravu jednoho hrníčku čaje ti pak postačí tři lžičky směsi, které zaliješ vařící vodou.

pečený čaj

Tento recept na pečený čaj má mnoho obměn. Využít můžeš snad jakékoli sezónní ovoce, které máš zrovna doma po ruce. Pomeranče, mandarinky, brusinky, meruňky, jahody nebo borůvky. Směs můžeš zakápnout šťávou z citronu nebo zkusit další koření, jako hřebíček nebo kardamon.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.