Recept pro nás připravila Katka, finalistka soutěže Peče celé Slovensko. Sledovat ji můžeš na IG @ketrin_sladucka.
SUROVINY
500g hladké mouky
3 ks vajec (M)
500 ml mléka
120 g rozpuštěného másla
150 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 a 1/2 balíčku prášku do pečiva
Pěna
SUROVINY
140 g nálevu ze sterilizované cizrny (aquafaba)
40 g cukru krystal
špetka soli
2 lžíce pyré z černého rybízu (případně pasta nebo jiná příchuť podle dostupných surovin)
POSTUP PŘÍPRAVY VAFLÍ:
Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem rozmixuj do pěny a přidej rozpuštěné máslo. Promíchej a přidej mouku s práškem do pečiva. Přilij mléko a pořádně metličkovým mixérem směs promíchej. Těsto má být hustší. Nahřej vaflovač a upeč na něm vafle.
POSTUP PŘÍPRAVY PĚNY:
Kdo nemá rád syrová vejce (tak jako já) pak je tady skvělá náhrada – aquafaba – náhrada vaječných bílků.
Tato tekutina, sestávající zejména ze škrobů a proteinů, funguje jako emulgátor (umožňuje spojit dvě nespojitelné kapaliny, jako například olej a vodu), pěnidlo (pěnotvorná látka) i zahušťovadlo. Má neutrální chuť a dá se použít na cokoliv. Jako základ pro úžasnou majonézu nebo na pusinky, které chutnají jako cukrová vata.
Nálev dej do vysoké úzké nádoby, přidej špetku soli, a prošlehej. Když se začne tvořit pěna, přidej cukr a pokračuj ve šlehání. Poté přidej ovocné pyré nebo pastu a vyšlehej do co nejtužší konzistence.
Pěnu je třeba spotřebovat ideálně hned, prostě na jedno posezení k vaflím.
Vychladlé vafle namaž pěnou a dozdob ovocem, lentilkami a květinami.