Vafle s netradiční pěnou

4.5. 2023Michaela2096x0

Vafle ke snídani, ke svačině, jako dezert ke kávě. Vafle jsou rychlovka. Můžeš je jíst jen tak suché, ale promazat je můžeš marmeládou nebo nutellou, zdobit šlehačkou, ovocem nebo sušenými květy. Je to pastva pro oči. A dnes navíc ve variaci s netradiční pěnou. Více prozradíme v receptu na vafle od Katky.

recept vafle

Recept pro nás připravila Katka, finalistka soutěže Peče celé Slovensko. Sledovat ji můžeš na IG @ketrin_sladucka.

Recept na vafle s netradiční pěnou

SUROVINY
500g hladké mouky
3 ks vajec (M)
500 ml mléka
120 g rozpuštěného másla
150 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 a 1/2 balíčku prášku do pečiva

Pěna
SUROVINY

140 g nálevu ze sterilizované cizrny (aquafaba)
40 g cukru krystal
špetka soli
2 lžíce pyré z černého rybízu (případně pasta nebo jiná příchuť podle dostupných surovin)

POSTUP PŘÍPRAVY VAFLÍ:
Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem rozmixuj do pěny a přidej rozpuštěné máslo. Promíchej a přidej mouku s práškem do pečiva. Přilij mléko a pořádně metličkovým mixérem směs promíchej. Těsto má být hustší. Nahřej vaflovač a upeč na něm vafle.

POSTUP PŘÍPRAVY PĚNY:
Kdo nemá rád syrová vejce (tak jako já) pak je tady skvělá náhrada – aquafaba – náhrada vaječných bílků.

Tato tekutina, sestávající zejména ze škrobů a proteinů, funguje jako emulgátor (umožňuje spojit dvě nespojitelné kapaliny, jako například olej a vodu), pěnidlo (pěnotvorná látka) i zahušťovadlo. Má neutrální chuť a dá se použít na cokoliv. Jako základ pro úžasnou majonézu nebo na pusinky, které chutnají jako cukrová vata.

Nálev dej do vysoké úzké nádoby, přidej špetku soli, a prošlehej. Když se začne tvořit pěna, přidej cukr a pokračuj ve šlehání. Poté přidej ovocné pyré nebo pastu a vyšlehej do co nejtužší konzistence.

Pěnu je třeba spotřebovat ideálně hned, prostě na jedno posezení k vaflím.

Vychladlé vafle namaž pěnou a dozdob ovocem, lentilkami a květinami.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.