Linecké těsto (Pâte sablé) – ingredience na 10 ks
SUROVINY
300 g hladké mouky
3 g soli
180 g másla
130 g moučkového cukru
60 g vajec
Kokosová pěna
SUROVINY
380 g kokosového mléka
44 g strouhaného kokosu
60 g cukru krupice
5 plátků želatiny
24 g kokosového rumu (např. Malibu)
300 g 33% šlehačky
Tip Xaviera na rum: Já jsem použil exkluzivní rum z Reunionu, který mi od tamtud poslala moje francouzská teta. Je s příchutí flambovaného banánu, takže dodal další nádherný exotický nádech.)
Italský meringue
SUROVINY
95 g bílků (3 ks)
145 g cukru krupice
40 g vody
Citronový krém
SUROVINY
240 g citronové šťávy i s dužinou (cca 6 citronů)
Kůra ze 2 citronů
110 g vajec (2 ks)
5 žloutků
180 g cukru krupice
170 g másla a 1 plátek želatiny
POSTUP NA TARTALETKY
Korpus
1. Linecké těsto připravujeme metodou “Par Sablage”. Máslo o teplotě 22 – 24 °C smícháme s moukou, cukrem a solí. Vejce přidáme až nakonec a těsto propracujeme. (Ne však dlouho. Jde jen o to ingredience dobře spojit.)
2. Těsto si vyválíme a podle velikosti formy vykrájíme kolečka (dno formy) a proužky (stěna formy).
3. Pečeme na 175 °C do zezlátnutí (cca 10 minut). (Teploty a délka jsou orientační a vždy záleží na konkrétní troubě.)
Tip cukráře: Chcete mít dokonalé tartaletky? V tom případě nezapomeňte na to, že je potřeba těsto před pečením vychladit. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice minimálně na půl hodiny, kde se hezky uleží a zchladí.
Další tipy, rady, metody a celý video postup na přípravu úžasných tartaletek vás čeká v oblíbené online lekci Tajemství tartaletek.
Citronový krém
1. Nastrouháme citronovou kůru a z citronů vymačkáme šťávu i s dužinou.
2. V (skleněné nebo nerezové) míse smícháme citronovou kůru, šťávu, vejce, žloutky a cukrů.
3. Namočíme plátek želatiny do ledové vody.
4. Mísu dáme do vodní lázně a obsah vaříme asi 20 minut. Mícháme, dokud krém pořádně nezhoustne.
5. Mísu vyndáme z vodní lázně a přidáme želatinu.
6. Studené máslo nakrájíme na kostky a zamícháme do krému. Krém mixujeme alespoň minutu, aby byl hladký.
Košíčky okamžitě plníme citronovým krémem a dáme na pár hodin ztuhnout do lednice.
Kokosová pěna
1. Želatinu namočíme do studené vody.
2. V hrnci uvaříme kokosové mléko s cukrem a strouhaným kokosem. Následně sundáme z plotýnky a přidáme rum.
3. Směs necháme zchladnout na 60 °C a přidáme želatinu.
4. Šlehačku vyšleháme a vmícháme do kokosové směsi, kterou jsme nechali zchladnout na 30 °C.
5. Hotovou hmotu přemístíme do silikonové formy ve tvaru 7cm polokoule a dáme do mrazáku.
Italský meringue
1. Cukr rozvaříme ve vodě. Rozvar by měl mít teplotu 118 °C.
2. Našleháme bílky a pomalu do nich vmícháme cukrový rozvar. Zvýšíme rychlost mixéru a šleháme 3 minuty.
Ztuhlou kokosovou pěnu vyndáme z formičky a namočíme do meringue, aby se vytvořila čepice, a posadíme ji na tartaletku naplněnou citronovým krémem. Meringue opálíme flambovací pistolí.
Kolik zelatiny u citronoveho kremu? Neni napsano u ingredienci, dekuji moc
Krásný den, 1 plátek želatiny.
Dobrý den, jaké kokosové mléko máte na mysli? To v plechovce? Klasik/light? Děkuji za odpověď, Gabriela
Krásný den, Gábi, k klidně můžete použít kokosové mléko z plechovky. Normálně obsahuje 60 % kokosu, ale můžete použít 100% kokosové mléko značky Arrow D. Buď v profesionálním obchodě nebo v korejských potravinách, a to je fakt dobré 🙂 Krásný den přejme 🙂
super
a este ma zaujima ta kokosova pena z mraziaku sa nebude rozmrazovat?myslim na tom kosicku
Hezký den, Mario, pomalu rozmrazujeme v lednici 🙂
Můžu do kokosové pěny použít šlehačku kokosovou?
Hezký den, záleží na obsahu tuku, ten by měl odpovídat šlehačce v receptu. Vyzkoušené to ale nemáme, tak napište, jestli se zadařilo 🙂