Griliáš je základní stavební kámen cukrařiny… nebo cihla… zlatá :). Nejen pro to, že má díky karamelu zlatavou barvu, ale je také základem mnoha klasických dezertů. Griliáš je hmota z karamelu a oříšků, nejčastěji těch lískových, ale použít se dají také vlašské nebo pekanové ořechy, mandle atd. Jakmile zvládneš techniku jeho přípravy a ochutnáš tu sladko-ořechovou kombinaci, otevírají se ti dveře k novým prožitkům. Kromě chuti vyniká griliáš také svou variabilitou, která posune každý dezert na vyšší úroveň. A jak se říká „v jednoduchosti je krása“. Nedivíme se tedy, že postačí jen dvě základní ingredience: krupicový cukr a oříšky. A griliášový poklad je na světě.
Ingredience:
300 g lískových ořechů (oloupané, ale stále teplé) 120 g cukru krupice 40 g vody 15 g másla
Postup:
Rozvař vodu s cukrem na 121 °C.
Hoď tam teplé oříšky. Pomalu, ale pořád míchej, až se zkaramelizují. Bude to trvat až 10 minut. Chce to trpělivost.
Přidej máslo a promíchej. Rychle přendej na silikon a je to!