Griliáš, cukrářský zlatý poklad

22.10. 2021Michaela6586x0

Griliáš je základní stavební kámen cukrařiny… nebo cihla… zlatá :). Nejen pro to, že má díky karamelu zlatavou barvu, ale je také základem mnoha klasických dezertů. Griliáš je hmota z karamelu a oříšků, nejčastěji těch lískových, ale použít se dají také vlašské nebo pekanové ořechy, mandle atd. Jakmile zvládneš techniku jeho přípravy a ochutnáš tu sladko-ořechovou kombinaci, otevírají se ti dveře k novým prožitkům. Kromě chuti vyniká griliáš také svou variabilitou, která posune každý dezert na vyšší úroveň. A jak se říká „v jednoduchosti je krása“. Nedivíme se tedy, že postačí jen dvě základní ingredience: krupicový cukr a oříšky. A griliášový poklad je na světě.

Royal minidezert recept

Ingredience:

300 g lískových ořechů (oloupané, ale stále teplé)
120 g cukru krupice
40 g vody
15 g másla

Postup:

  • Rozvař vodu s cukrem na 121 °C.
  • Hoď tam teplé oříšky. Pomalu, ale pořád míchej, až se zkaramelizují. Bude to trvat až 10 minut. Chce to trpělivost.
  • Přidej máslo a promíchej. Rychle přendej na silikon a je to!

Tip: Pokud si necháváš oříšky jako ozdobu, přidej na konec přípravy griliáše ještě kousek kakaového másla. Oříšky se tak budou krásně lesknout.

Kam s ním?

Takto připravený griliáš následně většinou meleme nebo drtíme a používáme dále do krémů nebo korpusů dezertů.

My ho milujeme v minidezertu Royal, kde je důležitou součástí pro vytvořené bezlepkového základu dezertu. Je také náplní tradičních českých Laskonek.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.