Griliáš, cukrářský zlatý poklad

22.10. 2021Michaela13817x0

Griliáš je základní stavební kámen cukrařiny… nebo cihla… zlatá :). Nejen pro to, že má díky karamelu zlatavou barvu, ale je také základem mnoha klasických dezertů. Griliáš je hmota z karamelu a oříšků, nejčastěji těch lískových, ale použít se dají také vlašské nebo pekanové ořechy, mandle atd. Jakmile zvládneš techniku jeho přípravy a ochutnáš tu sladko-ořechovou kombinaci, otevírají se ti dveře k novým prožitkům. Kromě chuti vyniká griliáš také svou variabilitou, která posune každý dezert na vyšší úroveň. A jak se říká „v jednoduchosti je krása“. Nedivíme se tedy, že postačí jen dvě základní ingredience: krupicový cukr a oříšky. A griliášový poklad je na světě.

Royal minidezert recept

Ingredience:

300 g lískových ořechů (oloupané, ale stále teplé)
120 g cukru krupice
40 g vody
15 g másla

Postup:

  • Rozvař vodu s cukrem na 121 °C.
  • Hoď tam teplé oříšky. Pomalu, ale pořád míchej, až se zkaramelizují. Bude to trvat až 10 minut. Chce to trpělivost.
  • Přidej máslo a promíchej. Rychle přendej na silikon a je to!

Tip: Pokud si necháváš oříšky jako ozdobu, přidej na konec přípravy griliáše ještě kousek kakaového másla. Oříšky se tak budou krásně lesknout.

Kam s ním?

Takto připravený griliáš následně většinou meleme nebo drtíme a používáme dále do krémů nebo korpusů dezertů.

My ho milujeme v minidezertu Royal, kde je důležitou součástí pro vytvořené bezlepkového základu dezertu. Je také náplní tradičních českých Laskonek.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.