RECEPT na 8-10 ks
SUROVINY
500 g hladké mouky
200 g vlažné vody
200 g zakysané smetany 18%
20 g čerstvého droždí
10 g cukru krupice (lžíce)
3 g jedlé sody (zarovnaná lžička)
10 g soli
cca 3/4 l řepkového oleje na smažení
6 stroužků česneku
1 lžička růžové himálajské soli
6 lžic vody
kečup
najemno strouhaný eidam nebo gouda
hrst nasekané jarní cibulky
POSTUP
Do zadělávací mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr a míchejte, až se droždí rozpustí. Zalijte vlažnou vodou a promíchejte. Přidejte mouku, sůl, zakysanou smetanu, jedlou sodu a zadělejte řidší, hladké, nelepivé těsto. Trvá to až 15 minut v robotu.
Mísu s těstem přikryjte a nechte kynout cca 1 hodinu do dvojnásobného objemu. Těsto pak můžete srazit a nechat znovu vykynout.
Poté potřete pracovní plochu trochou oleje, přendejte na ní vykynuté těsto a rozdělte ho na osm až deset stejných dílů. Z každého vytvořte úhledný bochánek, potřete olejem nebo zakryjte utěrkou a nechte ještě asi 20 minut vykynout.
Rozehřejte olej v kastrolu nebo v hluboké pánvi. Langoše v něm musí plavat. Pak v rukou vytahejte z každého bochánku tenkou placku a dejte z každé strany 1-2 minuty dozlatova usmažit. (Správnou teplotu na smažení odhadnete vhozením malého kousku těsta do oleje, jakmile začne jemně tančit na hladině a kolem něj se začnou tvořit menší bublinky, je olej rozehřátý tak akorát. Pokud máte kuchyňský teploměr, ideální teplota pro smažení je 170°C.)
Langoše po usmažení skládejte na talíř, prokládejte kuchyňskými papírovými utěrkami, které odsají přebytečný olej.
Po usmažení potírejte prolisovaným česnekem smíchaným s vodou a solí, sypte nastrouhaným sýrem a dozdobte kečupem, případně jarní cibulkou, která langoše příjemně osvěží. Konzumujte ihned.
Recept pro nás připravil @vypecenej_dzejk.