Nedávno na mě na internetu vyskočila fotografie churros a ty asociace (zejména ty gurmánské), které to v mé hlavě spustilo, byly neskutečné. A já se o to s vámi musím podělit. Madrid je úžasné město. Měla jsem tu možnost, že jsem tam trávila před dvěma lety týden před Vánoci. Sama, bez dětí.
Hodiny a hodiny chůze po městě. Klidné čtení knihy. Snad po několika letech. Horká čokoláda, churros v kavárně a nezávazná konverzace v mé tehdy nedokonalé španělštině s několika milými Španěly.
A taky Mercado de San Miguel. Neskutečné místo plné dobrot všeho druhu. Tapas, tapas, tapas… Všude kam se podíváš. Pokud existuje nebe, modlím se, ať vypadá takto.
Mercado de San Miguel, duše španělské kuchyně, se nachází přímo v centru Madridu. Pokud by měl někam milovník gastronomie zavítat, pak je to toto nádherné místo. Nejen svým prostorem, ale zejména jeho obsahem prostě učaruje. Na první pohled. Na první nádech. Na první sousto.
Uplynulo již více jak 100 let, co bylo toto místo otevřeno jako trh s potravinami. Dnes je to centrum, kde má rande španělská gastronomie se svými milovníky (tedy návštěvníky). Pokud chceš poznat Španělsko všemi smysly, ta chuťová stránka se loví zde. Průřez španělskou gastronomií: nejlepší iberská šunka, nejčerstvější mořské plody z Galicie, nejznámější sýry z Castilly, Asturie nebo Baskicka. To vše v dokonalých malých porcích.
Pamatuji si ten zážitek, když procházíš mezi jednotlivými stánky, ve kterých jsou vyskládány všechny ty dobroty, které víc než jídlo připomínají nějaké umělecké jídlo. Už jen ten pohled vyvolává nával chutí. A pak, když ochutnáš, myslíš, že jsi v opravdovém nebi. K tomu si dáš sklenku vína a postáváš u některého z barových stolků. Nasáváš tu atmosféru. Posloucháš ševelení španělštiny, francouzštiny, angličtiny, italštiny, němčiny… Přímo mezinárodní zážitek. Všichni se druží a vesele švitoří. Nikdo nikam nepospíchá. Tady, přímo v centru města, je město uvnitř města. Gastronomické nebe. Tržnice San Miguel.
Chceš vidět víc? Tak se podívej na stránky Mercado de San Miguel.
Churros je křupavá, smažená (trochu nezdravá, ale lákavá) dobrota, se kterou se potkáš na každém rohu Madridu. Ale nejen v Madridu je tato sladkost známá. Setkat se s ní můžeš v celém Španělsku, Portugalsku i Latiské Americe. Obvykle je v receptu na Churros jen mouka, voda a sůl. Lepší recepty však počítají s dalšími ingrediencemi pro lepší chuťový zážitek. Tento recept mám od madridského rodáka.
Na plameni v hrnci rozehřej mléko, máslo, cukr a sůl. Za stálého míchání přiveď k varu. Míchej, dokud se cukr nerozpustí. Ztlum a přisypej mouku a čekej dokud se nezformuje těsto. Poté přesuneš do mísy a necháš zchladnout. S pomocí ručního šlehače postupně zapracuješ vejce.
Těsto přesuň do zdobicího sáčku s řezanou špičkou. Poté rozpálíš olej a na něm budeš smažit přibližně 6 cm dlouhé kousky těsta vytlačené ze zdobícího sáčku. Smažíš přibližně 3 minutky. Poté vyndáš na ubrousek, aby churros okapalo. Můžeš posypat krupicovým cukrem a namáčet v horké čokoládě. Mňam.
Dobrý den, v soupisu surovin je 15g soli a v postupu špetka… Co je tedy správně? Děkuji
Hezký den, Klári,
koneckonců záleží, jak ráda solíš, ale Xavi říká, že osobně by použil tak 4g 🙂