Čokoládový dort z extra tmavé čokolády

3.9. 2021Michaela3682x0

Přemýšlíš někdy na tím, jak může chutnat opravdu čokoládový dort? Chuť čokolády může být velmi intenzivní až nahořklá. Tuto intenzivní chuť jsme se pokusili vyzdvihnout v tomto dortu. Samozřejmě je vždy třeba najít správnou rovnováhu mezi hořkostí a sladkostí. Aby byl korpus dortu opravdu tmavý, použili jsme kombinaci klasického holandského kakaa a černého kakaa. Černé kakao zároveň dodává nádhernou bohatou čokoládovou barvu korpusu i krému a zároveň snižuje kyselost klasického kakaa. A pokud čekáš klasický máslový krém i tady jsme nic neponechali náhodě. Snížili jsme obsah cukru a přidali tvaroh. Pojďme na to. Takový čokoládový dort jen tak někde neuvidíš.

Tip: Náš cukrář Xavier má rád velmi hořkou čokoládu a pro tento recept použil 85 % hořkou čokoládu z Madagaskaru. To je čokoláda s velmi intenzivní chutí s tóny lesních plodů.

Materiál:

Kuchyňský robot
2x ráfky (20 cm průměr x 5 cm výška)
Točící stojan (doporučujeme)
Stěrka velká a malá

Recept na 8-10 porcový dort

Korpus:

210 g bílků
210 g žloutků
210 g cukru krupice 
75 g hladké mouky 
50 g kakaa (klasického holandského) 
Špetka soli 
25 g černého kakaa
60 g oleje

  • Zapni troubu na 180 °C.
  • Připrav si všechny ingredience. Odděl žloutky od bílků (vajíčka pokojové teploty). Mouky a kakaa prosej a smíchej dohromady se solí.  Připrav si 2 ráfky zabalené pečicím papírem.
  • Našlehej bílky střední rychlostí. Když začnou houstnout, pomalu přidávej cukr. Dej vyšší rychlost a našlehej 3-4 minuty do hustého meringue. 
  • Přidej žloutky a olej.
  • Na třikrát přidej suché přísady a míchej stěrkou.
  • Nalij do dvou ráfků a peč na 180 °C 25-30 minut.
  • Nech vychladnout na plechu  než sundáš ráfky. 

Podívej se na postup, jak na extra čokoládový dort…

Krém:
260 g másla 
120 g cukru moučka 
45 g kakaa (klasického holandského) 
15 g černého kakaa
120 g plnotučného tvarohu
Vanilkový extrakt (podle oka) 
180 g hořké čokolády 85%

  • Začni s přípravou krému, jakmile jsou korpusy vychladnuté.
  • Máslo vyndej z lednice pár hodin dopředu, aby bylo měkké. 
  • Rozpusť hořkou čokoládu a nech ji vychladnout. 
  • Zapracuj máslo v robotu stromečkem na střední rychlost, dokud nebude krásně bílé a krémové, asi 5 minut. 
  • Přidej prosátý moučkový cukr a kakaový prášek a promíchej dalších 5 minut na střední rychlost. Na začátku pomalu promíchej (ať kakaový prášek nelítá všude).
  • Přidej tvaroh a vanilkový (extrakt nebo lusk). Promíchej a přidej nakonec trochu teplé hořké čokolády. (Ne studenou a ne horkou.)
  • Krém je připraven.

Sestavení čokoládového dortu:

Korpus, ořízni nahoře tak, aby byl plochý a vysoký 3 cm. Zbytek korpusu se dá sníst nebo ho použít na skleničkový dezert. Na točící stojan polož podložku na dort (o průměru 22 cm).
První korpus namaž marmeládou. Použili jsme domácí višňovou s černým rybízem, která se skvěle hodí k čokoládě. Můžeš použít i jinou nebo žádnou.

Nastříkej vrstvy krému hladkou špičkou číslo 16 mm a polož druhý korpus. Celý dort namaž zbytkem krému. S malou stěrkou nebo zadní částí lžíce udělej „vlny“ kdekoli.  Neexistuje na to žádná speciální technika. Vytvoř si vlastní umělecký dort. Dort nech asi hodinu před podáváním v lednici ztuhnout.

Kvalitní suroviny nakupujeme tady. Od nás máš slevu na celý nákup.

Diana svět oříšků 5% sleva se slevovým kódem: SWEETFLOW5

Máš rád čokoládové dorty? Co říkáš na ikonu cukrařiny? Sacher dort! Cukrář Xavier ho vyladil k dokonalosti. Takže konec suchým Sacher dortům. Pojď s námi upéct vláčný a ikonický čokoládový Sacher dort.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie