Cuketa: Od předkrmu až po dezert

29.7. 2020Martina9596x1

Cukety se u nás pěstovaly od dětství na zahrádce. A když se urodilo, hodil se nejeden recept na zpracování. A proč ne třeba celé cuketové menu? Když se může konat zabíjačka nebo vinobraní, tak co například cukeťačka, cuketobranní, cuketové hody nebo jak jsme tomu říkali u nás doma: CUKETOMÁNIE. A sbíhat sliny se budou i těm, co se se zelenou zeleninou ani trochu nekamarádí.

Cuketa nebo cukína se u nás masově (:-)) rozšířila v 80. letech. Téměř výhradně se používá v tepelně upraveném stavu, ale nenechte se mýlit. Dá se jíst i syrová. Třeba v salátku nakrájená na tenké plátky.

Předkrm

Cuketový květ

Vyhledávanou delikatesou jako předkrm je osmažený cuketový květ v těstíčku z mouky a vody. Osmahne se velmi rychle (cca 30-60 vteřin). Květ (nejlépe samičí) je nutné utrhnout ještě ráno než se rozevře a je potřeba ho co nejdříve zpracovat.

Escabeche

Tahle delikatesa si vytvořila stálé místo u nás doma po řádných degustacích a cestách po Španělsku. Od té doby si Escabeche s cuketou dopřáváme jako tapas.

Mix zeleniny, který se přelije svařenou octovo – pikantní marinádou a zavaří se jako okurky. Pochází ze středomořské kuchyně a je to lahůdka. Fantazii se meze nekladou a u nás vyhrává cuketa, lilek, cibule, paprika, česnek a chilli. Ideální top na čerstvě upečený chleba.

escabeche
Escabeche

Cuketa na grilu

Milujeme ji jen tak osmahnutou, osolenou hrubou solí a podávanou jako přílohu nebo součást středomořeské variace zeleniny. S čerstvým kozím sýrem je to pak lahodná kombinace chutí.

Hamburger

Cuketu si dopřáváme jako vegetariánskou variantu hamburgeru. Jednoduše cuketu nastrouháš na hrubo, přidáš vše, co máš v burgeru v oblibě, a promícháš. (U nás se mlaskalo po těchto ingrediencích: cibule, žampióny, uvařená černá čočka, cuketa, vločky, avokádo, koriandr, česnek, kmín, sůl a pepř. Pečeme si vlastní burger bulku, která celý zážitek promění v gurmánskou záležitost. Tajemství úspěchu dokonalého hamburgeru je odhaleno!

vegetariánský hamburger
Vegetariánský hamburger

Dezert

A pak přijde vrchol degustačního menu. Dezert z cukety. Pro někoho možná žádná novinka a tuhle klasiku již zná z dětství, ostatně jako my.

Tenhle rychlý jednoduchý recept považujeme za tak vydařený, že si ho nenecháme pro sebe. Pokaždé nás totiž překvapí, jak si degustátor přidává a teprve po několikátém kousku se překvapeně dozvídá o tajemství ukrytém v útrobách. Tohle si pochvaloval již nejeden odpůrce cuket. (včetně dětí:-))

A protože buchta na plech je světový cukrářský trend, zkus si ji připravit i ty. U nás v Čechách máme naštěstí tyto tradiční buchty natrénované. Recept je od prababičky. Trochu je přizpůsoben našemu zdravějšímu stylu a také naší kuchyni. Aby bylo jasno, recept naší prababičky je chuťově dokonalý. Jenže když nám to nedá a rádi u mlsání přeci jen dodáme trochu těch zdravějších ingrediencí. (Známe své strávníky. Po tomhle se u nás zapráší. Takže proč neubrat cukr a nedodat něco navíc.)

cuketová buchta
Cuketová buchta

A co jsem tedy změnila?

  • Nahradili jsme část celozrnnou moukou.
  • Odebrali jsme úplně bílý cukr a celkové množství cukru jsme snížili na polovinu v alternativních variantách.
  • Přidali jsem lahůdkové droždí kvůli vitamínu B.
  • Doplňili jsem kurkumou. (antioxidanty a posílení imunity)
  • Část řepkového oleje jsme nahradilo kokosovým a olivovým.

Recept na Cuketovou buchtu

250 g polohrubé mouky

250 g celozrnné pšeničné mouky

100 g třtinového cukru

100 g datlového sirupu

50 g medu

4 vejce

100 ml kokosového oleje

100 ml řepkového oleje

100 ml olivového oleje

150 g umletých vlašských ořechů

20 g prášku do pečiva (BIO kvalita: Vinný kámen, jedlá soda, kukuřičný škrob)

10 g lahůdkového droždí (Pozor, ne klasické droždí.)

2 lžičky skořice

1 lžička kurkumy

500 g vymačkané nastrouhané cukety

Postup:

Vejce vyšlehej s cukrem, sirupem a medem. Přilej oleje a znovu prošlehej.

Poté přidej postupně suché ingredience a nastrouhanou cuketu. Vše důkladně promíchej a vylij na plech.

Použila jsem plech s rozměry 28 x 40 cm a troubu jsem nastavila na 180 °C a ihned po vložení plechu jsem teplotu snížila na 160 °C. Pekla jsem 30 minut. (Pozn. Naš trouba je silná a nepředvídatelná, takže časy a teploty jsou orientační:-))

Je jasné, že s touto buchtou se dá směle experimentovat a dodávat nebo ubírat dle libosti (za předpokladu dodržení postupu a vyváženosti ingrediencí). A já už se moc těším, s jakými návrhy přijdeš ty.

Přejeme lahodné sladké i slané cuketové zážitky a budeme moc rádi, když se o nějaký další nápad do CUKETOMÁNIE podělíš s námi;-)

Komentáře
  1. Eva Kupsová napsal:

    Dobrý den, prosím také o sdílení receptu na polevu, vypadá skvěle. Jinak já vynechala datlový sirup, místo lahůdkových kvasnic jsem dala kvásek a místo kurkumy rum :).

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.