Cukrařina je především o tradici a poctivých základech, postupech a technikách. Bez takových znalostí to v profesionální cukrařině nejde. Nerad vidím, když se toto obchází a různě nahrazuje něčím, co do cukrařiny jednoduše nepatří. Poctivý dezert a cukrář se prostě pozná. Prášky a kyblíky bychom neměli dál podporovat. Vždyť česká cukrařina má tak krásnou tradici.
Nicméně je skvělé, že i v cukrařině se posouváme ke zdravějším alternativám. Ať už je to jednoduchost, tradice nebo alternativa, důležité je, aby si každý svůj dezert vychutnal bez výčitek.
Zatímco pečení může být pro někoho odpočinek od stresu, u jiných je to příčinou k němu.
Zapomeň na rovné, uhlazené a příliš hezké dorty na rozkrojení. Ve hře jsou ty opravdové! Pečení pro přátele, rodinu (a samozřejmě i pro sebe) by mělo být příjemné, ne o získávání cen na sociálních sítích. Takže pokračuj s pečením, peč, co chceš, kdy chceš a jak chceš. Hlavně, že tě to dělá šťastným a můžeš si výsledek vychutnat.
Alternativní mouky již nějakou dobu rostou a jsou zralé, aby dosáhly nejvyššího trendového stavu. S běžně dostupnou pohankovou, špaldovou a kokosovou moukou nebo s méně známou amarantovou moukou (a dokonce i banánovou moukou) se pekaři stávají stále většími dobrodruhy.
Pekaři a cukráři po celém světě směřují stále více k udržitelnějšímu a odpovědnějšímu způsobu pečení. Rostoucí zvědavost na zdravější náhražky nebo různé alergie způsobily posun k rostlinnému pečení. Někdy jsou máslové a vaječné náhrady k nerozeznání od tradičního receptu.
Dnes už nás nepřekvapí sušenky posypané mořskou solí a tradiční slaný karamel z Bretaně. Dnes posouváme kombinace sladkých a slaných chutí při pečení na zcela novou úroveň. Od kupy růžových pepřů v těstě a neočekávaný nádech chilli v ganache až po klasické španělské tapas datle se slaninou (datiles con bacon). Ještě jsi to nevyzkoušel? Neváhej!
Zatímco pečení známe i v zářivých barvách, necítíme se vždy pohodlně s použitím syntetických barev v našem jídle. Je čas na přirozenější barvy, které mají základ v ovoci, zelenině a jiných rostlinných extraktech. Příklad?
Červená: řepná šťáva, šťávy z granátového jablka, jahody, maliny
Oranžová: mrkvová šťáva, dýňové pyré
Žlutá: vaječný žloutek, šafrán, pomerančová šťáva, žlutá paprika, kurkuma
Zelená: špenátová šťáva
Modrá: borůvkový džus, červené zelí
Fialová: ostružinový džus, koncentrát z hroznové šťávy
Vidíme oživení nostalgického pečení v médiích. Není nad to hledat inpiraci u našich předků.
Přidej twist do tvé tvorby, aby byla trochu modernější, svěžejší, vlastní a trochu více 2020.
Od kimchi až po kefír. Lidé se stále více zajímají o svoje zdraví a imunitu. Zdravá střeva jsou základ. Starověké umění fermentovaných potravin je bohaté, rozmanité a stále populárnější při pečení. S přísadami jako je kvásek, jablečný mošt nebo kefír je výsledek jedinečný chuťový zážitek.
Vytvoř si také vlastní kvásek. Já už se o kvásek starám pěknou řádku let, tak ti v našem kurzu můžu ukázat, jak na to i s dětmi.
8. Mini dezerty
Chceš jít s trendy? Přemýšlej, jak udělat malou ale poctivou radost. Mini dezerty poslední dobou excelují ve všech kvalitních vitrínách a na promyšlených oslavách.
Já jsem rád, že filozofie Sweet Tapas, jednohubek, dorazila i do cukrařiny.
A co tobě chutná – kasika či alternativa? Napiš nám do komentářů.