Top trendy v cukrařině, které se hodí i u vás doma

18.2. 2020Martina1739x0

Rozhodli jsme se, že vyzpovídáme cukráře Xaviera. Co si myslí o trendech v cukrařině v roce 2020. Co je opravdu in a co si naopak myslí, že je nesmyslný výstřelek, který nikdo jíst nebude? Zjistíme to hned.

Xavi, popiš nám, co letí v cukrařině v roce 2020?

Cukrařina je především o tradici a poctivých základech, postupech a technikách. Bez takových znalostí to v profesionální cukrařině nejde. Nerad vidím, když se toto obchází a různě nahrazuje něčím, co do cukrařiny jednoduše nepatří. Poctivý dezert a cukrář se prostě pozná. Prášky a kyblíky bychom neměli dál podporovat. Vždyť česká cukrařina má tak krásnou tradici.

Nicméně je skvělé, že i v cukrařině se posouváme ke zdravějším alternativám. Ať už je to jednoduchost, tradice nebo alternativa, důležité je, aby si každý svůj dezert vychutnal bez výčitek.

Společně se podívejme na trendy v cukrařině, které se prosazují po celém světě:

  1. Zapomeň na dokonalost

Zatímco pečení může být pro někoho odpočinek od stresu, u jiných je to příčinou k němu.

Zapomeň na rovné, uhlazené a příliš hezké dorty na rozkrojení. Ve hře jsou ty opravdové! Pečení pro přátele, rodinu (a samozřejmě i pro sebe) by mělo být příjemné, ne o získávání cen na sociálních sítích. Takže pokračuj s pečením, peč, co chceš, kdy chceš a jak chceš. Hlavně, že tě to dělá šťastným a můžeš si výsledek vychutnat.

Babiččiny buchty

  1. Jedné mouce odzvonilo. Přivítej různé mouky

Alternativní mouky již nějakou dobu rostou a jsou zralé, aby dosáhly nejvyššího trendového stavu. S běžně dostupnou pohankovou, špaldovou a kokosovou moukou nebo s méně známou amarantovou moukou (a dokonce i banánovou moukou) se pekaři stávají stále většími dobrodruhy.

Alternativní mouky jsou trendy

  1. Zelená veganská cukrařina

Pekaři a cukráři po celém světě směřují stále více k udržitelnějšímu a odpovědnějšímu způsobu pečení. Rostoucí zvědavost na zdravější náhražky nebo různé alergie způsobily posun k rostlinnému pečení. Někdy jsou máslové a vaječné náhrady k nerozeznání od tradičního receptu.

  1. Pikantní spokojenost

Ráj chilli papriček

Dnes už nás nepřekvapí sušenky posypané mořskou solí a tradiční slaný karamel z Bretaně. Dnes posouváme kombinace sladkých a slaných chutí při pečení na zcela novou úroveň. Od kupy růžových pepřů v těstě a neočekávaný nádech chilli v ganache až po klasické španělské tapas datle se slaninou (datiles con bacon). Ještě jsi to nevyzkoušel? Neváhej!

  1. Přírodní barvy

Zatímco pečení známe i v zářivých barvách, necítíme se vždy pohodlně s použitím syntetických barev v našem jídle. Je čas na přirozenější barvy, které mají základ v ovoci, zelenině a jiných rostlinných extraktech. Příklad?

Červená:  řepná šťáva, šťávy z granátového jablka, jahody, maliny

Oranžová: mrkvová šťáva, dýňové pyré

Žlutá: vaječný žloutek, šafrán, pomerančová šťáva, žlutá paprika, kurkuma

Zelená: špenátová šťáva

Modrá: borůvkový džus, červené zelí

Fialová: ostružinový džus, koncentrát z hroznové šťávy

  1. Odlehčená klasika

Vidíme oživení nostalgického pečení v médiích. Není nad to hledat inpiraci u našich předků.

Přidej twist do tvé tvorby, aby byla trochu modernější, svěžejší, vlastní a trochu více 2020.

  1. Fermentované znamená zdravé

Od kimchi až po kefír. Lidé se stále více zajímají o svoje zdraví a imunitu. Zdravá střeva jsou základ. Starověké umění fermentovaných potravin je bohaté, rozmanité a stále populárnější při pečení. S přísadami jako je kvásek, jablečný mošt nebo kefír je výsledek jedinečný chuťový zážitek.

Vytvoř si také vlastní kvásek. Já už se o kvásek starám pěknou řádku let, tak ti v našem kurzu můžu ukázat, jak na to i s dětmi.

      8. Mini dezerty

Chceš jít s trendy? Přemýšlej, jak udělat malou ale poctivou radost. Mini dezerty poslední dobou excelují ve všech kvalitních vitrínách a na promyšlených oslavách.

Já jsem rád, že filozofie Sweet Tapas, jednohubek, dorazila i do cukrařiny. 

A co tobě chutná – kasika či alternativa? Napiš nám do komentářů.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie