Původních receptů na tento čokoládový dezert naleznete v kuchařkách po celém světě spousty. Některé se chlubí luxusními přísadami, jako je alkohol, máta peprná, pomeranč nebo dokonce marshmallows. My ale máme rádi čistý, jemný a chuťově vynikající dezert. Držíme se tradičního francouzského receptu. Klíčem k úspěchu je kvalitní tmavá čokoláda, stejně jako máslo.
Ingredience na čokoládovou pěnu (6 porcí)
5 bílků
60 g cukru krystal + 20 g vody
3 žloutky
180 g tmavé čokolády 70%
30 g másla
150 ml smetany
Postup:
Rozpusť čokoládu s máslem. Přidej žloutky. Připrav italský meringue (sněhová hmota). Začni šleháním bílků při střední rychlosti. Mezitím vař v hrnci cukr s vodou při 118 °C.
Jakmile dosáhneš požadované teploty v hrnci, bílky by měly mezitím ztuhnout. Do sněhu pomalu přidávej sirup z hrnce a zvyšte rychlost. Míchej metličkou po dobu 2 – 3 minut. Část meringue začleníš do čokoládové směsi. Jemně smícháš a pak takto vzniklou čokoládovou směs zamícháš do zbytku meringue. Přidávej pomalu a postupně do italského meringue. Přidej šlehačku a míchej jemně stěrkou. Dej pěnu do forem, skla, čokolády. Zakryj a dej do lednice ztuhnout na 4 – 6 hodin.
Poznámka: Bílky je bezpečné jíst, protože cukrový rozvar uvařil vaječné bílky.
Postup krok za krokem: