Čokoládová pěna, rychlý a elegantní dezert

12.10. 2021Michaela10511x0

Kamkoliv se ve Francii podíváte, ať už jste v Paříži nebo v krásné provensálské vesničce, narazíte na čokoládovou pěnu. Na tomto božském francouzském dezertu si můžete pochutnat na každém rohu, a to doslova. Je servírována nejen v oblíbených kavárnách, ale i v luxusních restauracích oceněných Michelinskými hvězdami. Není tedy překvapením, že Francouzi jsou „vynálezci“ tohoto skvostného dezertu z čokolády.

Původních receptů na tento čokoládový dezert naleznete v kuchařkách po celém světě spousty. Některé se chlubí luxusními přísadami, jako je alkohol, máta peprná, pomeranč nebo dokonce marshmallows. My ale máme rádi čistý, jemný a chuťově vynikající dezert. Držíme se tradičního francouzského receptu. Klíčem k úspěchu je kvalitní tmavá čokoláda, stejně jako máslo.

Ingredience na čokoládovou pěnu (6 porcí)


5 bílků
60 g cukru krystal + 20 g vody
3 žloutky
180 g tmavé čokolády 70%
30 g másla
150 ml smetany

Postup:


Rozpusť čokoládu s máslem. Přidej žloutky. Připrav italský meringue (sněhová hmota). Začni šleháním bílků při střední rychlosti. Mezitím vař v hrnci cukr s vodou při 118 °C.
Jakmile dosáhneš požadované teploty v hrnci, bílky by měly mezitím ztuhnout. Do sněhu pomalu přidávej sirup z hrnce a zvyšte rychlost. Míchej metličkou po dobu 2 – 3 minut. Část meringue začleníš do čokoládové směsi. Jemně smícháš a pak takto vzniklou čokoládovou směs zamícháš do zbytku meringue. Přidávej pomalu a postupně do italského meringue. Přidej šlehačku a míchej jemně stěrkou. Dej pěnu do forem, skla, čokolády. Zakryj a dej do lednice ztuhnout na 4 – 6 hodin.

Poznámka: Bílky je bezpečné jíst, protože cukrový rozvar uvařil vaječné bílky.

Postup krok za krokem:

Jak na italský meringue zjistíš v naší cukrářské lekci zdarma. Tato sněhová hmota je základem mnoha dezertů.

cukrář Xavier

Miluješ čokoládu? Vyhlášený Sacher dort od našeho cukráře Xaviera čeká.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.