Dýňové podzimní opojení: servírujeme vafle a cheesecake

12.9. 2020Michaela1627x0

Ukážeme ti cestu podzimním dýňovým rájem. Pokud něco na podzimu milujeme, tak je to jeho pestrost barev a stejně tak variace ovoce, které se dá při dobrém skladování používat další měsíce. Pojď s námi vyzkoušet dýňový cheesecake podle receptu cukráře Xaviera.

Jablka vybízí k upečení babiččina štrůdlu z křehkého listového těsta, z hrušek bych hned udělala maminčin kompot a dýně je naprosto dokonalá snad ve všem. Receptů je tolik, že se dá péct od září až do Halloweenu, ale to by asi za chvíli nikdo doma nejedl. Proto přicházíme s výběrem několika jednoduchých perliček, které musíš vyzkoušet doma i ty.

Dýňové vafle, konečně důvod vytáhnout ze skříně vaflovač

dýňové vafle

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 250 g dýňového pyré
  • 400 ml mléka
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 8 lžic medu nebo javorového sirupu
  • zakysaná smetana na ozdobení

V jedné misce promíchej vybrané suché ingredience: mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici a špetku soli. V druhé misce prošlehej vejce a cukr, dýňové pyré, mléko a máslo. Tekutou část nalej do misky k mouce. Smíchej a nech několik minut odpočívat. Zapni vaflovač, ať se ti zahřeje. Zlehka potři olejem. A pak asi 4 minutky peč ve vaflovači. Hotové pokapej medem nebo sirupem a ozdob zakysanou smetanou.

Dýňový Cheesecake, ve kterém hraje oranžová prim

dýňový cheesecake

Recept na korpus dýňového cheesecaku (na 10 porcí)

  • 200 g lineckého kakaového těsta nebo sušenky bebe
  • 70 g másla
  • 15 g javorového sirupu
  • 15 g hořké čokolády

Rozpusť máslo a čokoládu. V kuchyňském robotu spoj všechny ingredience dohromady a promíchej. Do formy 30 x 20 cm dej těsto a rovnoměrně rozprostři. Umísti do ledničky.

Krém

  • 400 g dýňového pyré
  • 300 g sýru na cheesecake
  • 80 g zakysané smetany
  • 180 g čokolády bílá
  • 30 g šťáva z pomeranče
  • 3 plátky želatiny

Jak na dýňové pyré? Připrav si 600 g dýně, 40 g másla, 40 g třtinového cukru, 1 pomeranč, trochu vody. Všechny ingredience pokrájej a dej na plech. Přikryj alobalem a peč na 160°C půl hodiny. Přendej a rozmixuj do pyré.

Namoč želatinu do studené vody. V mixéru smíchej dýňové pyré, sýr na cheesecake a zakysanou smetanu. Mixuj. Přidej rozpuštěnou bílou čokoládu. Zahřej a přidej želatinu. Přidej rozpuštěnou želatinu do směsi . Pořádně promíchej. Nalej do formy. Na 4 hodiny dej do lednice než přidáš želé.

Želé

  • 125 g šťávy z pomeranče
  • 50 g marakuya pyré
  • 40 g cukru krupice
  • 2 plátky želatiny
  • 1 g chilli

Namoč želatinu do studené vody. Nahřej šťávu z pomeranče, marakuju, cukr krupici a chilli nakrájené najemno (bez semínek). Přidej želatinu. Nech vychladnout na 30 stupňů a nanes na cheesecake. Nech zatuhnout alespoň 6 hodin.

dýňový cheesecake

Dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie