Když se řekne snídaně

25.7. 2020Michaela2128x0

Správný začátek dne je důležitý a začíná už tam někde v teple pelíšku tvojí postele. Asi ani tak nezáleží jakou nohou vstaneš, zda rovnou vyskočíš nebo neustále posouváš budík (jako já), dokud nezjistíš, že už není kam posouvat a vsávat se opravdu bude muset. Můj partner se zase rád protahuje v posteli jako kočka, aby se řádně rozhýbal. (Kdysi mu to doporučil jeden fyzioterapeut, jako skvělý cvik na záda.) A pro mě je doteď nepochopitelné, jak může vstát třeba i v pět ráno a normálně fungovat.

Na čem ale zaručeně fungujeme všichni, včetně dětí, jsou snídaně. Co bude k snídani? Kdy bude snídaně? To jsou jedny z prvních vět, které po ránu slyším, jak se rozléhají domem.

Miluji snídaně. Zejména ty společné o víkendu. To vždy připravuji skutečný brunch a užívám si, jak si každý vybírá, na co má zrovna chuť.

Snídaně je tak trochu o psychologie. Každý ji může mít rád jinak a dokonce i v jinou dobu. Já třeba rozhodně nesnídám v době do hodiny po tom, co se probudím. Mám pomalé starty, které ale vystřídá vytrvalé tempo během celého dne. Za to zbytek mojí rodiny je schopen konzumovat cokoli okamžitě poté, co se jim rozlepí oči. Pro mě a můj žaludek neskutečné. Proto mám vždy v zásobě různé varianty snídaní a jdu sem s kůží na trh, abych se s tebou podělila o to know-how na pár úspěšných receptů a nápadů.

Banánovo-vločkové lívanečky

bánánovo-vločkové lívance

200 g jemných ovesných vloček
200 g banánu
2 vejce
150 ml mléka
Špetka skořice
Špetka soli
1 kávová lžička kypřícího prášku


Vše rozmixuj tyčovým mixérem a smaž na rozpálené pánvi dozlatova. Hotové polej javorovým sirupem nebo karamelem a přidat můžeš i sezonní ovoce a jogurt.

Domácí loupák

loupák

Množství na 10 loupáků
470 g hladké mouky
80 g cukru krupice
3 g soli
1 vejce
195 g mléka (cca 35 °C)  
80 g másla (rozpuštěného)
22 g droždí

Smíchej všechny suroviny kromě soli. Ideálně nech pracovat robota za tebe. Nebo zahaj silový trénink. Míchej pomalu 3 minuty. Přidej sůl a míchej dalších 7 minut na dvojku (střední rychlost na robotu). Funguje to jak u cvičení, čím více cvičíš, tím jsi pružnější. Evidentně to stejně funguje i u těsta. Nech kynout hodinu. Zakryj misku s těstem vlhkou utěrkou. Těsto tak nevysychá. Polož těsto na lehce pomoučený povrch. Loupáky by měly být podobně velké kvůli propečení. Vytvoř koule a nech kynout 30 minut, než začneš tvarovat. Vyválej těsto do trojúhelníčků (tvaru Eiffelovy věže), zamotej a vyskládej na plech. Nastříkej trochu vody, aby se rohlíky zvlhčily a nevysychaly. Poslouží ale třeba i mašlovačka. Přikryj ručníkem. A nech kynout další hodinu. Posyp mákem. Troubu předehřej na 180 °C. A šup tam s nimi. Peč 8-10 minut. Plech otoč v polovině pečení, aby se loupáky pekly rovnoměrně.

Další povedené kousky si přichystal Xavier v kurzu Nostalgického pečiva.

Francouzský toust našeho Xaviera

francouzský toust

750 g hladké mouky
70 g cukru krupice 
15 g soli
25 g droždí 
300 g (6ks) vajec (velikost M) 
180 g plnotučného tvarohu
320 g měkkého másla
+ 1 vejce na potření 

Smíchej mouku, cukr a sůl, tak aby se vzájemně propojili. Přidej droždí. Zpracuj. Přidej vejce a tvaroh. Míchej 4 minuty na první stupeň. Přidej měkké máslo (nakrájené na kousky) a míchej na jedničku, dokud se máslo nezapracuje do těsta, cca 3 – 4 minuty. Hnětej asi 7 minut vyšší rychlostí, dokud těsto nezíská sílu. Mělo by být pružné, ne moc lepivé. Pokud těsto natáhnete a okamžitě se roztrhne, pokračuj v hnětení ještě několik minut. Lepší výsledek dosáhneš při hnětení pomocí stromku na vyšší rychlost. Těsto zabal a nech fermentovat přes noc v lednici. Posypej si pracovní plochu. Lehce vytlač vzduch z těsta. Vyválej a rozděl těsto na 4 díly. Vytvoř bulky a dej do formičky vedle sebe (recept na formu 30 x 4,5). Pokud máš formu menší, použij v receptu jen 500 g mouky. Zakryj potravinovou folií a nech kynout 2 hodiny. Poté potři vajíčkem a nech další půl hodiny až 45 minut odpočívat, záleží na teplotě v místnosti. Raději nech kynout méně. Při překynutí mohou Briošky spadnout během pečení. Předehřej troubu na 160 °C. Před pečením opět potři riošku vejcem. Peč 45 minut na 160 °C. Záleží na síle trouby, takže doporučuji po 10 minutách kontrolovat Briošky, zda se nepálí. Pokud ano, přikryj je alobalem. Brioška by měla mít pěkně zkaramelizovaný povrch. Nech ji vychladnout půl hodiny. Pak vyklop. Nech zcela vychladnout na stojanu. Brioška vydrží dobře uchovaná i týden.

Míchaná vajíčka

míchaná vajíčka

A pokud máš rád slané teplé snídaně na vidličku, míchaná vajíčka jsou klasickou zárukou. Jen pozor! Aby byla dobrá, je potřeba je dělat pomalounku, aby se nevysušila a byla vláčná. Za mě skvělá kombinace třeba s na plátky nakrájeným avokádem.

Samotnou kapitolou pro sebe jsou jen různé typy slaných snídaní. Ty nejdokonalejší mají jedno společné: Domácí chleba. My o tom víme své. Naučíme tě péct ten kváskový.

kváskový chléb

Na závěr pár tipů, jak si snídani

v klidu vychutnat:

  • Nastartuj svůj den zlehka: Nedávno jsem někde četla, jak pořád někam spěcháme a do všeho vkládáme neskutečné množství energie. Asi by bylo fajn hned na začátku dne trochu té energie ušetřit, takže startuj svůj den pomalu. Jako u auta to prostě může trvat, než se ten motor zahřeje. I když po snídani to určitě půjde samo.
  • Dostaň do sebe vitamíny: Už ráno tělo nastartovat ovocem nebo zeleninou je to nejlepší, co si může přát.
  • Nezapomeň na tekutiny: Ráno bys měl do sebe určitě dostat nějaké tekutiny, aby se to v těle hezky rozproudilo. Čaj, fresh, káva nebo teplá voda… Ano, slyšíš správně. Teplá voda tě opravdu nastartuje rychleji než studená.
  • Doporučuji hřešit: Je to přeci ráno a před tebou celý den. Neboj se dát si na co máš chuť dle libosti. Třeba i sladké. Za den to rozhodně vše „vyběháš“.
  • Snídaně minimálně ve dvou: Pokud to jde, snídej s někým. Ve dvou se to vždy lépe táhne.

Něco o ranních rituálech si můžeš přečíst v našem článku.

A co tvůj ranní rituál?

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie