Omládek
SUROVINY
150 g hladké špaldové mouky
130 g vody
10 g čerstvého droždí
10 g medu nebo sladěnky
Těsto
SUROVINY
omládek (45 minut vykynutý)
350 g hladké mouky
230 g vody
8 g růžové himálajské soli
60 g olivového oleje extra virgin
Dokončení
SUROVINY
20 g olivového oleje extra virgin
cca 80 g sušených rajčat
pár snítek sekaného rozmarýnu a tymiánu
hrubá sůl nebo solný květ
POSTUP
Droždí rozmíchej s medem nebo sladěnkou. Přilij k němu vlažnou vodu a přisyp hladkou špaldovou mouku. Dobře promíchej a přikryj utěrkou. Připravený omládek nech 45 minut vzejít. Poté k němu přidej prosátou mouku, olivový olej, sůl a vypracuj hladké, řidší těsto, které přikryješ utěrkou a necháš na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Poté do těsta zapracuj na kousky pokrájená sušená rajčata a nasekaný rozmarýn s tymiánem. Opět nech alespoň hodinu vykynout do dvojnásobného objemu.
Vykynuté těsto přendej do menšího pekáčku (cca 20×30 cm) vyloženého papírem na pečení. Vytahej ho mokrýma rukama do obdélníku a nech opět v teple vykynout asi 30 minut. Vykynutou focacciu pocákej olivovým olejem a případně ji ještě můžeš posypat hrubou solí nebo solným květem. Poté v ní po celé ploše prsty udělej důlky. Peč v horkovzdušné troubě nejprve na 220 °C 5 minut a následně dopeč dalších 20 minut na 190 °C dozlatova. Focacciu podávej vychladlou a ideálně čerstvou. Skvělá je ale i druhý den po upečení. Hodí se jako příloha k sýrům nebo uzeninám nebo ke grilovaným pochoutkám. Skvělá je ale i samotná.
Recept pro nás připravil @vypecenej_dzejk.