Focaccia se sušenými rajčaty, rozmarýnem a tymiánem

12.7. 2024Michaela496x0
FOCACCIA

Focaccia je italský chléb, který si získal srdce gurmánů po celém světě svou jednoduchostí a nezaměnitelnou chutí. Tento voňavý a nadýchaný kousek pečiva má hluboké kořeny v historii středomořské kuchyně a nabízí nespočet variací, které mohou uspokojit jakýkoliv chuťový vkus. Připrav se na kulinářskou cestu, která ti otevře dveře do světa tradiční italské kuchyně a přinese vůni středomoří přímo do vaší kuchyně.

Omládek
SUROVINY
150 g hladké špaldové mouky
130 g vody
10 g čerstvého droždí
10 g medu nebo sladěnky

Těsto
SUROVINY
omládek (45 minut vykynutý)
350 g hladké mouky
230 g vody
8 g růžové himálajské soli
60 g olivového oleje extra virgin

Dokončení
SUROVINY
20 g olivového oleje extra virgin
cca 80 g sušených rajčat
pár snítek sekaného rozmarýnu a tymiánu
hrubá sůl nebo solný květ

POSTUP
Droždí rozmíchej s medem nebo sladěnkou. Přilij k němu vlažnou vodu a přisyp hladkou špaldovou mouku. Dobře promíchej a přikryj utěrkou. Připravený omládek nech 45 minut vzejít. Poté k němu přidej prosátou mouku, olivový olej, sůl a vypracuj hladké, řidší těsto, které přikryješ utěrkou a necháš na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Poté do těsta zapracuj na kousky pokrájená sušená rajčata a nasekaný rozmarýn s tymiánem. Opět nech alespoň hodinu vykynout do dvojnásobného objemu.
Vykynuté těsto přendej do menšího pekáčku (cca 20×30 cm) vyloženého papírem na pečení. Vytahej ho mokrýma rukama do obdélníku a nech opět v teple vykynout asi 30 minut. Vykynutou focacciu pocákej olivovým olejem a případně ji ještě můžeš posypat hrubou solí nebo solným květem. Poté v ní po celé ploše prsty udělej důlky. Peč v horkovzdušné troubě nejprve na 220 °C 5 minut a následně dopeč dalších 20 minut na 190 °C dozlatova. Focacciu podávej vychladlou a ideálně čerstvou. Skvělá je ale i druhý den po upečení. Hodí se jako příloha k sýrům nebo uzeninám nebo ke grilovaným pochoutkám. Skvělá je ale i samotná.

Recept pro nás připravil @vypecenej_dzejk.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.