Recept pro nás připravil Jakub Hübner, sledovat ho můžete na profilu @vypecenej_dzejk. Chceš mít vždy po ruce ověřené recepty a techniky přímo od cukráře? Zajisti si předplatné v KLUBU.
Piškotový korpus
SUROVINY
5 vajec M (pokojové teploty)
200 g cukru krupice
200 g hladké špaldové mouky
50 g pistáciové mouky
50 g rozpuštěného másla
50 g plnotučného mléka
1 vanilkový cukr (20 g)
8 g prášku do pečiva s vinným kamenem
strouhaná kůra z 1 bio citronu
2 g soli
Tvarohová šlehačka
SUROVINY
250 g smetany 33%
500 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce)
2 lžíce moučkového cukru (60 g)
1 vanilkový cukr (20 g) nebo 1 g mleté vanilky
200 g jahodového džemu na potření korpusu
cca 800 g čerstvých jahod
Jahodový přeliv
SUROVINY
300 g čerstvých jahod
50 g cukru krupice
50 g vody
6 g sypké želatiny (na ztužení krémů) + 30 g vody
POSTUP
Na piškotový korpus si v robotu ušleháme vejce s cukrem a solí do nadýchané pěny. Přidáme rozpuštěné, zchladlé máslo, mléko, nastrouhanou citronovou kůru a vsypeme prosátou špaldovou mouku s pistáciovou moukou a práškem do pečiva. Stěrkou zlehka vymícháme hladké těsto, které přelijeme do vyššího plechu cca 25×35 cm, vyloženého papírem na pečení. Dáme péct do předehřáté horkovzdušné trouby na 170°C asi 20 minut. Povrch piškotu by měl být zlatohnědý a měl by pružit.
Na krém vyšleháme ledovou smetanu s vanilkovým cukrem nebo mletou vanilkou do tuha. Smetanu bychom neměli nikdy šlehat příliš zprudka, lehce se pak může stát, že ji přešleháme. V misce utřeme tvaroh s moučkovým cukrem a zlehka do něj vmícháme ušlehanou šlehačku.
Zchladlý piškotový korpus potřeme džemem, rovnoměrně navrstvíme krém a celý moučník osázíme celými nebo půlenými jahodami. Nakonec vše přelijeme jahodovým rozvarem s želatinou.
Jahody pokrájíme a dáme do menšího hrnce. Přilijeme vodu, přidáme cukr, přivedeme k varu a provaříme do změknutí jahod. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme želatinu, kterou jsme předem nechali 15 minut nabobtnat v 30 g studené vody. Dobře promícháme metlou, aby se želatina rozpustila. Necháme zchladnout a můžeme použít. Připravený moučník dáme dobře zatuhnout do lednice alespoň na tři hodiny. Ideálně však přes noc. Krájíme na řezy a dodekorujeme dle vlastních představ.
Tip: Pokud chceme korpus připravit jako klasický piškot, vypustíme z ingrediencí pistáciovou mouku a použijeme pouze 250 g hladké špaldové mouky.