Míša roláda

10.11. 2021Martina17590x4

Asi každý z nás někdy ochutnal tvarohové Míša řezy. Kombinace tvarohu a kakaového korpusu v nás vyvolává vzpomínky na dětství a také chuť na nanuk. Míša ale může mít mnoho podob. Kromě řezů, dortu a nanuku můžeš zkusit Míša roládu podle cukráře Xaviera. Je jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Místo klasického máslovo-tvarohového krému se můžeš těšit na odlehčenou variantu.

recept Míša roláda

Recept na Míša roládu

Potřebovat budeš: plech o rozměru 45 x 30 cm, pečící papír nebo silikonová podložka, ruční mixér, mřížka na dorty

Na krém Míša (plech 45 x 30 )potřebuješ


420 g plnotučného tvarohu
14 g rumu
1 ks citronu bio (kůra)
80 g šlehačky 40%
45 g cukru moučka
2 pl želatiny

Na krém Míša (za použití silikonové podložky 32,5 x 32,5 ) potřebuješ
320 g plnotučného tvarohu
10 g rumu
1 ks citronu bio (kůra)
60 g šlehačky 40%
33 g cukru moučka
1,5 pl želatiny

Postup na krém

Namoč želatinu do studené vody. Zkombinuj tvaroh, rum a citronovou kůru do větší mísy. Našlehej šlehačku s cukrem do husta. Přidej do tvarohu a zkombinuj stěrkou. Želatinu rozpustíme na vodní lázni. Pro úplné zředění přidej trochu tvarohové směsi a dobře promíchej. Tuto želatinu přidej do tvarohové směsi a promíchej metličkou. Dej alespoň na hodinu do lednice, občas promíchej, dokud želatina nezačne tuhnout a krém je dostatečně hustý, aby se dal rolovat. Mezitím si udělej kakaový korpus.

Kakaový korpus ingredience na velikost plechu 45 x 30

5 bílků *
100 g cukru krupice
5 žloutků *
50 g oleje slunečnicového
50 g mléka
112 g hladké mouky
36 g kakaa *
špetka soli
 
* vejce velikost M
* kakao, 1/3 můžeš dát černé kakao a 2/3 klasického holandského kakaa (černé kakao dává velmi pěknou tmavou barvu a také není tak hořké)

Černé kakao najdeš například tady:

Kakaový korpus ingredience na silikonovu podložku 32,5 x 32,5

4 bílky (vejce velikost M)
80 g cukru krupice
4 žloutky
40 g oleje slunečnicového
40 g mléka
90 g hladké mouky
28 g kakaa
špetka soli
 

Postup na korpus

Předehřej troubu na 200 °C. Smíchej hladkou mouku, kakao a sůl. Prosej dohromady. Smíchej žloutky, mléko a olej. Zkombinuj metličkou. Šlehej bílky (doporučuji den předem oddělit od žloutků a použít je při pokojové teplotě). Šlehej při střední rychlosti. Když jsou husté, přidávej pomalu cukr krupici. Zvyš rychlost a šlehej asi 2 – 3 minuty, aby se získal pevný meringue. Přidej žloutkovou směs a šlehej, dokud se nezapracují do meringue. Postupně přidávej suché ingredience a spojuj stěrkou. Jemně těsto nadzvedni a snaž se ho nepřepracovat. Rozprostři na plech s pečícím papírem nebo silikonovou podložkou a peč při 200 °C asi 7 – 8 minut. Doporučuji po 6 minutách zkontrolovat stav upečení a plech otočit pro rovnoměrné propečení. Hlídej, aby se to nepřepeklo. Po upečení ihned vyjmi z plechu a nech na stole vychladnout. Zabráníš tak vysychání. Když korpus vychladne, otoč jej na druhý pečicí papír a opatrně pečicí papír odstraň. Rozprostři Míša krém, nech prázdné místo na stranách a sroluj za pomocí pečícího papíru. Dej roládu do lednice ztuhnout alespoň na 3-4 hodiny.

Tip od cukráře: Silikonová podložka je velký pomocník při přípravě rolád. Korpus se nelepí a dobře se snímá. Často nám píšete a zajímá vás, kde podložku seženete. My ji máme z pastry.cz . Na celý nákup můžeš využít slevu od nás 5% se slevovým kódem: SWEETFLOW5.

Ingredience na polevu

180 g hořké čokolády 55%
180 g šlehačky 33%

Postup poleva

Rozpusť čokoládu na vodní lázni. Svař smetanu. Za stálého míchání stěrkou do čokolády několikrát vmíchej smetanu. Pak promíchej, dokud nebude zcela hladká. Ganache přendej do odměrky. Následně promixuj ručním mixérem. Mixér lehce nakloň a nehýbej s ním. Opatrně, aby se do ganache nedostalo moc vzduchu, který by vytvářel nežádoucí bubliny. Nalij ještě horkou ganache do rolády. Vyjde akorát. Pokud chceš jistotu nebo nemáš zvyk polévat polevu, udělej si trochu víc ganache (200 g/200 g). Dej na chvíli do lednice dokud ganache neztuhne (15 minut). Nakrájej: 3,5 – 4 cm porce. 

Recept na Míša roládu k vytištění a založení do kuchařky si stáhni tady:

Roládu jako dort? Více inspirace na úžasné neokoukané rolády…

Komentáře
  1. Jana Jindřichová napsal:

    Dobrý den, dnes se chystám na tuto roládu a netrpělivě již čekám na zakoupený kurz elegantní rolády :-). Ráda bych požádala o radu kolik sušené kůry použít, aby to bylo jako z jednoho citrónu?
    Děkuji Jana

    • Martina napsal:

      Krásný den, děkujeme za dotaz. Sušený citron má trochu jinou intenzitu a bude záležet na vašich chutích. Zvolila bych půlku lžičky a ochutnávala bych
      Moc se těšíme na vaše dojmy z rolády a z kurzu

  2. Tereza napsal:

    Dobrý den,
    chystám se na Vaší roládu. Vždy, když se někde uvádí tvaroh, jsem zmatená. Mám použít klasický měkký v alobalu nebo tvaroh ve vaničce?
    Děkuji. S pozdravem T. L.

Napsat komentář: Jana Jindřichová Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.