Samozřejmě, že seznam věcí s sebou by mohl být dlouhý a u každého trochu jiný. Někdo miluje celý servis včetně skleniček na šampaňské (ano, i my do té skupiny patříme:-)) a někdo si vystačí s chuťovkami a ubrousky. Vše ostatní se nějak „zvládne“. (Tuhle skupinu také občas pokrýváme, protože jsme rádi, že si to s dětmi prostě užijeme:-)).
To domácí křupavé a voňavé je nejlepší. My nejraději chystáme francouzskou bagetu, kváskový chléb a milujeme také Focacciu.
Focaccia
Ingredience na Focacciu:
Více o Solném květu a soli z Malorky najdeš na Natural Mallorca. S kódem: SWEETFLOW máš od nás 10% slevu na celý nákup.
Jak si připravit BIGU? Smíchej mouku, vodu a droždí. Pořádně, dokud se vše nepropojí. Vlož do misky, přikryj ji potravinářskou folií a nech směs fermentovat po dobu 10 – 12 hodin při pokojové teplotě (20 až 23 °C).
Postup na Focacciu:
Zelenina v teplých dnech osvěží a je plná vitamínů. Ideální způsob, jak ji dostat do dětí je nakrájet ji na úhledné proužky a naservírovat ji s několika dipy, tak aby si každý vybral na co má chuť.
Pesto ze sušených rajčat
Postup:
Přidejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte. Setřete po stranách a pak znovu rozmixujte, dokud nebude směs hladká a krémová. A je to! Použijte jako pomazánku nebo dip. Uchovávejte ve sklenici v chladničce, kde vydrží několik dní.
Hummus
Postup na hummus: Cizrnu scedíš a v robotu nebo pomocí ručního mixéru rozmixuješ. Přidáš cizrnový nálev a olivový olej, česnek, tahini pastu, sůl a s pomocí mixéru zpracuješ na hrubší konzistenci. Přidej citronovou šťávu. Dochucuj dle sebe, chce to zkoušet. My kvůli dětem nedáváme římský kmín, který je dost aromatický, ale ty ho klidně zkus.
Tzatziky dip
Smícháme bílý jogurt a zakysanou smetanu. Okurku nastrouháme nahrubo a vymačkáme z ní přebytečnou šťávu. Přidáme sůl, olivový olej, pepř a trochu kopru.
* Solný květ z Malorky
SOLNÝ KVĚT z Malorky je unikátní sůl, která se získává ručním sběrem a jídlu dodá gurmánský zážitek. Patří mezi nejkvalitnějsí 100% přírodní, nerafinovanou, zdraví prospěšnou mořskou sůl na světě, nejen díky unikátním mikroklimatickým podmínkám na Malorce. Sůl je bez jakýchkoli chemických přísad, sbírá se a čistí zásadně ručně. Solný květ obsahuje více než 80 minerálních a stopových prvků, má 2krát více draslíku a vápníku a až 20 krát více hořčíku než běžná mořská sůl. Obsah chloridu sodného je však velmi nízký a právě proto je vhodná i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Díky tomu ji lze označit za zdravou.
Náš cukrář Xavier pochází z Malorky a Solný květ zná od mládí. Vozí si ho všude s sebou. Je to přirozená součást naší kuchyně.
Více o Solném květu z Malorky najdeš na Natural Mallorca. S kódem: SWEETFLOW máš od nás 10% slevu na celý nákup.
Ovoce v jakékoliv podobě napadne jistě každého.
Muffinky do dětské ručičky jsou také zaručenou klasikou.
A co takhle trochu jiného osvěžení?
Kokosová rýže s ovocem ve skleničce
Za nás můžeme doporučit Kokosovou rýži s jahodami a borůvkami. Krásně se vejde do mini skleniček a dobře vypadá.
Jahody nakrájej na plátky a dej do misky, zakápni citronovou šťávou a 2 lžícemi medu. Jahody tak získají na chuti a díky citronové šťávě si zachovají barvu. Rýži propláchni a dej vařit se 400 ml vody. Přidej cukr, citronovou kůru a rozkroj vanilkový lusk a svař se semínky. Vaříš asi 10 minut a pak přileješ kokosové mléko a vaříš do zhoustnutí. Hotovou rýži vložíme do vymytých skleniček. Když vychladne poklademe nakrájenými marinovanými jahodami v medu a citronu a posypeme vlašskými ořechy.
Recept na citronádu s třtinovým cukrem a jahodovou mátou
Ta je naše milovaná.
Z citronů vymačkej šťávu a nalij ji do džbánu, přidej cukr a vodu a míchej, dokud se cukr nerozpustí. Přidej lístky máty a na kolečka nakrájený citron. Doporučit můžeme pro osvěžení i přidání zázvoru.
Abychom si užili piknik bez otravného hmyzu (nemyslíme děti!!!:-)), máme vždy po ruce repelent naší výroby.
Na piknik se rozhodně hodí repelent na komáry a klíšťata. Venku v přírodě se musíme chránit a jde to i pěkně z domácích kuchyňských zásob a bez chemie.
Co je zaručeně po ruce v kuchyni? Hřebíček, levandule, citron a ocet. Jdeme na to!
Ideální a jednodušší je použití éterických olejů, ale z hřebíčku z kuchyně či sušené/čerstvé levandule to jde také.
Vše smíchej do nádobky se sprejem.
V těhotenství a u miminek použij pouze kombinaci receptu s levandulí, která je pro obě skupiny vhodná bez omezení.
Repelent se dá aplikovat rovnou na tělo nebo i na oblečení. Doporučujeme nastříkat několikrát v průběhu dne.
Ať je váš piknik plný příjmných chvil:-)