Nápady na pohodový piknik s gurmánským zážitkem nejen pro děti

1.6. 2021Michaela3358x0

Naše děti piknik milují. Prostě deka do ruky, do batohu pár dobrot a jde se do parku, na louku u řeky nebo i jen na zahrádku u domu. Asi nebudete překvapení, že i tradice piknikování pochází z Francie, jako spousta výborných dezertů, které chystá v online kurzech náš cukrář Xavier. Velkou milovnicí a propagátorkou pikniků byla také Magdalena Dobromila Rettigová. Kráčíme v jejích šlépějích. Piknik, jídlo a ty momenty spolu prostě milujeme.

Co nezapomenout s sebou na piknik?

Samozřejmě, že seznam věcí s sebou by mohl být dlouhý a u každého trochu jiný. Někdo miluje celý servis včetně skleniček na šampaňské (ano, i my do té skupiny patříme:-)) a někdo si vystačí s chuťovkami a ubrousky. Vše ostatní se nějak „zvládne“. (Tuhle skupinu také občas pokrýváme, protože jsme rádi, že si to s dětmi prostě užijeme:-)).

Nejlepší základ je čerstvé pečivo

To domácí křupavé a voňavé je nejlepší. My nejraději chystáme francouzskou bagetu, kváskový chléb a milujeme také Focacciu.

Focaccia

Ingredience na Focacciu:

  • Biga (Budeš potřebovat: 200 g mouky, 140 g vody, 6 g droždí.)
  • 140 g vody
  • 7 g droždí
  • 45 g extra panenského olivového oleje
  • 280 g hladké pšeničné mouky
  • 8 g mořské soli z Malorky *

Více o Solném květu a soli z Malorky najdeš na Natural Mallorca. S kódem: SWEETFLOW máš od nás 10% slevu na celý nákup.

Jak si připravit BIGU? Smíchej mouku, vodu a droždí. Pořádně, dokud se vše nepropojí. Vlož do misky, přikryj ji potravinářskou folií a nech směs fermentovat po dobu 10 – 12 hodin při pokojové teplotě (20 až 23 °C).

Postup na Focacciu:

  • Smíchej ingredience na Focacciu (bez soli a bez Bigy) v robotu na nejnižší stupeň. Míchej přibližně 3 minuty.
  • Přidej sůl a Bigu a míchej 7 minut na druhý stupeň.
  • Těsto bude kynout asi 1 hodinu.
  • Z těsta vytlač přebytečné plyny a překládej. Nech 30 minut odpočinout.
  • Vytvaruj těsto do obdélníku (20 x 25 cm), poté překlop krátké strany do středu a otoč druhou stranou před sebe. Přitiskni konce k sobě a těsto stlač. Polož ho na pečící papír posypaný kukuřičnou nebo hladkou moukou a přikryj potravinářskou fólií.
  • Nech odpočívat 30 minut.
  • Odstraň fólii a potři Focacciu extra panenským olivovým olejem.
  • Vytvoř důlky prsty. Posyp hrubou solí. Dovnitř můžeš přidat olivy.
  • Dalších 20 minut necháš těsto kynout.
  • Pečeme na 200 °C. Po 15 minutách otoč a peč dalších 10 minut (závisí na troubě).
  • Po vyjmutí z trouby okamžitě Focacciu polož na mřížku. Nezapaří se.
  • Ještě horkou ji potři panenským olivovým olejem a posypeme rozmarýnem.

My máme rádi i Foccaciu s plátky brambor a slaninou. Je výtečná.

Nesmí chybět zelenina a dipy

Zelenina v teplých dnech osvěží a je plná vitamínů. Ideální způsob, jak ji dostat do dětí je nakrájet ji na úhledné proužky a naservírovat ji s několika dipy, tak aby si každý vybral na co má chuť.

Pesto ze sušených rajčat

  • 80 g vlašských ořechů
  • 80 g slunečnicových semínek
  • 280 g sušených rajčat v oleji
  • 40 g parmezánu
  • šťáva z 1 citrónu
  • špetka Solného květu z Malorky *
  • pepř

Postup:

Přidejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte. Setřete po stranách a pak znovu rozmixujte, dokud nebude směs hladká a krémová. A je to! Použijte jako pomazánku nebo dip. Uchovávejte ve sklenici v chladničce, kde vydrží několik dní.

Hummus

  • 400 g cizrny v konzervě nebo sklenici (nebo uvařené čerstvé)
  • 3 lžičky sezamové pasty Tahini
  • 2 lžíce nálevu z cizrny
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z citronu
  • Solný květ z Malorky *, mletý pepř

Postup na hummus: Cizrnu scedíš a v robotu nebo pomocí ručního mixéru rozmixuješ. Přidáš cizrnový nálev a olivový olej, česnek, tahini pastu, sůl a s pomocí mixéru zpracuješ na hrubší konzistenci. Přidej citronovou šťávu. Dochucuj dle sebe, chce to zkoušet. My kvůli dětem nedáváme římský kmín, který je dost aromatický, ale ty ho klidně zkus.

hummus

Tzatziky dip

  • 1 bílý jogurt (řeckého typu)
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 salátová okurka
  • olivový olej
  • šťáva z citronu
  • Solný květ z Malorky *
  • pepř
  • kopr

Smícháme bílý jogurt a zakysanou smetanu. Okurku nastrouháme nahrubo a vymačkáme z ní přebytečnou šťávu. Přidáme sůl, olivový olej, pepř a trochu kopru.

* Solný květ z Malorky

SOLNÝ KVĚT z Malorky je unikátní sůl, která se získává ručním sběrem a jídlu dodá gurmánský zážitek. Patří mezi nejkvalitnějsí 100% přírodní, nerafinovanou, zdraví prospěšnou mořskou sůl na světě, nejen díky unikátním mikroklimatickým podmínkám na Malorce. Sůl je bez jakýchkoli chemických přísad, sbírá se a čistí zásadně ručně. Solný květ obsahuje více než 80 minerálních a stopových prvků, má 2krát více draslíku a vápníku a až 20 krát více hořčíku než běžná mořská sůl. Obsah chloridu sodného je však velmi nízký a právě proto je vhodná i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Díky tomu ji lze označit za zdravou.

Náš cukrář Xavier pochází z Malorky a Solný květ zná od mládí. Vozí si ho všude s sebou. Je to přirozená součást naší kuchyně.

Více o Solném květu z Malorky najdeš na Natural Mallorca. S kódem: SWEETFLOW máš od nás 10% slevu na celý nákup.

Sladká tečka na konec

Ovoce v jakékoliv podobě napadne jistě každého.

Muffinky do dětské ručičky jsou také zaručenou klasikou.

A co takhle trochu jiného osvěžení?

Kokosová rýže s ovocem ve skleničce

Za nás můžeme doporučit Kokosovou rýži s jahodami a borůvkami. Krásně se vejde do mini skleniček a dobře vypadá.

  • 200 g jasmínové rýže
  • 400 ml vody
  • citronová kůra
  • šťáva z citronu
  • 1 vanilkový lusk
  • 8 lžic cukru krupice
  • 800 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce medu
  • vlašské ořechy na ozdobení

Jahody nakrájej na plátky a dej do misky, zakápni citronovou šťávou a 2 lžícemi medu. Jahody tak získají na chuti a díky citronové šťávě si zachovají barvu. Rýži propláchni a dej vařit se 400 ml vody. Přidej cukr, citronovou kůru a rozkroj vanilkový lusk a svař se semínky. Vaříš asi 10 minut a pak přileješ kokosové mléko a vaříš do zhoustnutí. Hotovou rýži vložíme do vymytých skleniček. Když vychladne poklademe nakrájenými marinovanými jahodami v medu a citronu a posypeme vlašskými ořechy.

Bez domácí citronády by to nešlo

Recept na citronádu s třtinovým cukrem a jahodovou mátou

Ta je naše milovaná.

  • lístky máty (výborné jsou druhy máty ananasová, jahodová, ale poslouží i klasika)
  • 2 citrony
  • 1 l vody nebo kombinace vody a sodovky
  • 3 lžíce třtinového cukru

Z citronů vymačkej šťávu a nalij ji do džbánu, přidej cukr a vodu a míchej, dokud se cukr nerozpustí. Přidej lístky máty a na kolečka nakrájený citron. Doporučit můžeme pro osvěžení i přidání zázvoru.

Abychom si užili piknik bez otravného hmyzu (nemyslíme děti!!!:-)), máme vždy po ruce repelent naší výroby.

Přírodní domácí repelent nejen pro děti

Na piknik se rozhodně hodí repelent na komáry a klíšťata. Venku v přírodě se musíme chránit a jde to i pěkně z domácích kuchyňských zásob a bez chemie.

Co je zaručeně po ruce v kuchyni? Hřebíček, levandule, citron a ocet. Jdeme na to!

Ideální a jednodušší je použití éterických olejů, ale z hřebíčku z kuchyně či sušené/čerstvé levandule to jde také.

  • 100 ml destilované vody
  • 1 lžíce alkoholu (líh nebo například vodka)
  • 1 lžíce octa
  • 30 kapek éterického oleje levandule
  • 20 kapek éterického oleje hřebíčku 

Vše smíchej do nádobky se sprejem.

V těhotenství a u miminek použij pouze kombinaci receptu s levandulí, která je pro obě skupiny vhodná bez omezení.

Repelent se dá aplikovat rovnou na tělo nebo i na oblečení. Doporučujeme nastříkat několikrát v průběhu dne.

Ať je váš piknik plný příjmných chvil:-)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.