Nejslavněší dorty světa

1.2. 2022Michaela11525x0

Projdi si s námi ty nejznámější dorty, které doslova zdolaly celý svět. Většinu z nich můžeš ochutnat nejen v českých cukrárnách, ale díky online kurzům a dostupným receptům si je v úžasné kvalitě můžeš upéct také doma. Předáme ti pár fíglů na francouzský Opera dort mnoha vrstev, vídeňský čokoládový Sacher dort, australský sněhově bílý dort Pavlova nebo německý tajemný višňový Schwarzwaldský dort. Cukrář Xavier nám ke každému dortu prozradil vyladěný recept a cukrářský fígl, který ti pomůže při pečení k dosažení nejlepšího výsledku.

Francouzský Opera dort

Opera dort recept
Recept Opera dort

Francouzský dort Opera, Gâteau Opéra, je dort mnoha vrstev. Jeho základ tvoří mandlové piškotové pláty napuštěné kávovým sirupem. Pláty jsou střídavě potírány kávovým krémem a čokoládovou ganache. Navrchu nechybí lesklá čokoládová poleva. Tento skvost je považován za vrchol francouzské cukrařiny.

Opera dort zpopularizovala francouzská cukrárna Dalloyau, která také tvrdí, že původní recept byl vytvořen právě tam. Přesto jeho původ je nejasný a vedou se o něj spory. Jak jinak. Ke zrození dortu Opera se hlásí také Cyriaque Gavillon, jehož manželka jej údajně pojmenovala po francouzském operním domě zvaném Opéra Garnier.

Důležité ale je, že nás cukrář Xavier viděl způsob přípravy tohoto francouzského dortu právě v cukrárně Dalloyau.

Xavier radí: S cukrem vždy opatrně. Rád své dezerty odlehčuji. Ubírám právě na cukru, a to tak, aby mohly promluvit všechny ingredience. Stejně tak je to v mém receptu na dort Opera. Jednak opatrně zacházím s cukrem, ale také odlehčuji máslový krém. Používám k tomu italský meringue.

Schwarzwaldský dort

Schwarzwadský dort recept

Kombinace višní, třešňovice, tmavé čokolády, krému a lehkého korpusu dala vzniknout Schwarzwaldskému dortu. Tahle vyladěná souhra pochází z Německa a má nespočet variací rozšířených po celém světě. V Americe mu říkají “black forest cake”, u Xaviera doma ve francouzském prostředí ho běžně označovali jako Foret Noire.

Cukrář Xavier radí: Pokud chceš pokrýt okraje dortu, musí být krém dostatečně chladný. Pokud není, dej ho na chvíli do lednice, ale ne na moc dlouho, aby želatina v něm příliš nezatuhla. 

Sacher dort

Sacher dort recept

Originál je jen jeden. Nebo ne? Čokoládový dort s meruňkovou marmeládou má svůj zástup fanoušků. Jeho historické kořeny sahají až do 19. století na Vídeňský dvůr.

Klasický vídeňský Sacher dort vznikl v roce 1832. Dvůr knížete Metternicha si pro zvláštní příležitost vyžádal dezert, ale šéfkuchař byl v té době nemocný, tak se rozkaz na přípravu lahodného dezertu dostal až k tehdy teprve 16ti letému učni Franzi Sacherovi. Dort, který vytvořil, nemohl být chutnější. A jaký je jeho recept? Připravil čokoládový dort čokoládovější než je obvyklé.  Smíchal mouku a kakao a vše pokryl nádhernou čokoládovou polevou. Nechyběla meruňková marmeláda. Geniální tah. A Sacher dort byl na světě.

Cukrář Xavier radí: Korpus nech před rozkrájováním úplně vychladnout a ideálně dát na pár hodin do lednice, aby se dobře krájel. Pokud by byl vláčný, mohl by se drobit či rozbít.

Pavlova dort

dort Pavlova recept

Lehký jako obláček. A trochu ho i připomíná. Na jeho přípravu stačí doslova pár surovin. Pavlova. Dort z vyšlehaných bílků se zdobí šlehačkou a čerstvým ovocem. Víš, že si obrovskou popularitu získal v Austrálii a na Novém Zélandu? O její původ se přou obě země, což můžeme potvrdit jako fakt. V Austrálii nám tvrdili, že je jejich a na Novém Zélandu nepochyboval nikdo, že by dort nebyl „kiwi“, tedy novozélandský. Jediné co se ví je, že slavná baletka Anna Pavlova skutečně obě země navštívila.

Xavier radí: Do krému kromě šlehačky přidávám i Mascarpone, které dodá krémovou strukturu a specifickou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.