Pavlova a její domov

26.7. 2020Xavier Carchenilla14892x3

Miluji cestování a s ním spojené poznávání místní kultury a jídla, říká cukrář Xavier. U kávy a dortu Pavlova jsme si povídali o historii tohoto lehkého a bezlepkového dezertu, který se krásně snoubí s ovocnými chutěmi. Nech se s námi unášet na křehké vlně v receptu na Pavlova.

Pavlova recept na minidezert

V každé zemi, ve které jsem byl, jsem se naučil alespoň základní fráze místního jazyka a také jsem chtěl ochutnat tradiční pokrmy a dezerty. Nebylo tomu jinak ani na Novém Zélandu. Tam jsem měl na poznávání celý rok.

Když jsem šel po stopách tradičních dezertů, nejvíce se skloňovala právě Pavlova. Jenže narazil jsem na zádrhel. Tradiční soupeření Austrálie a Nového Zélandu se dostalo i do diskuzí o původu tohoto světoznámého moučníku.

Jedni tvrdí, že pochází z Austrálie a byl pojmenován na počest ruské baletky, která se jmenovala Anna Pavlova. Dle dochovaných záznamů však tento dezert vypadal trochu jinak, než jak ho známe právě dnes. Původně se dokonce jmenoval Krémový dort, protože ho tvořil pouze krém.

Druzí přichází z dřívějšími fakty, kdy tento dezert vypadal velmi podobně tomu dnešnímu (skládal se z Meringue, krému a ovoce). Udává se, že pocházel ze Španělska a přes tehdejší Rakousko-Uhersko se dostal na Nový Zéland, kde se o něm začalo psát poprvé do kuchařek.

Ať už to bylo tak či onak, já jsem tento dezert vyzkoušel v obou zemích, vzal jsem si to nejlepší, vyzkoušel jsem různé recepty, a pak jsem ho doladil do nejlepší možné podoby. A jsem moc rád, že ho teď můžu předat i tobě.

Teď může mít Pavlova domov i v tvojí kuchyni. Pavlovu ocení všichni, kdo mají rádi lehký, ovocný a i bezlepkový dezert.

RECEPT NA PAVLOVA

Meringue
SUROVINY

140 g bílků
200 g cukru krupice
10 g kukuřičného škrobu
2 lžičky octa

POSTUP
Našlehej bílky. Jakmile začnou houstnout, přidávej postupně cukr.
Pokračuj ve šlehání na nejvyšší rychlost 5 minut. 
Přidej 10 g kukuřičného škrobu a 2 lžičky octa a vmíchej stěrkou.
Peč na plechu 20 minut na 120 °C a dalších 50 minut na 100 °C. Poté troubu vypni a nech v troubě vychladnout.

Krém
SUROVINY

250 g Mascarpone
400 g smetany 33%
40 g cukru moučka
1 lžička vanilkového prášku

POSTUP
Vše smíchej a vyšlehej na střední stupeň.

Pavlova by měla být křehká na povrchu ale uvnitř měkká. Mluví se o tzv. marshmallow efektu. Jak tohoto docílit? Jak zvládnout Pavlovu tak, aby ihned nezvlhla?Další tipy, vychytávky a kreace dortů PAVLOVA od cukráře získáš v kurzu Pavlova.

Komentáře
  1. Renata Stolařová napsal:

    Perfektní recept !!! Díky

  2. Renata Stolařová napsal:

    Já dávám navrch pouze šlehačku a na šlehačku jahody, maliny a passiofruit /mučenka/ Levný a výborný desert pro návštěvu !

  3. Renata Stolařová napsal:

    oprava : passion fruit

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.