Pavlova a její domov

26.7. 2020Xavier Carchenilla9526x0

Miluji cestování a s ním spojené poznávání místní kultury a jídla, říká cukrář Xavier. U kávy a dortu Pavlova jsme si povídali o historii tohoto lehkého a bezlepkového dezertu:

V každé zemi, ve které jsem byl, jsem se naučil alespoň základní fráze místního jazyka a také jsem chtěl ochutnat tradiční pokrmy a dezerty. Nebylo tomu jinak ani na Novém Zélandu. Tam jsem měl na poznávání celý rok.

Když jsem šel po stopách tradičních dezertů, nejvíce se skloňovala právě Pavlova. Jenže narazil jsem na zádrhel. Tradiční soupeření Austrálie a Nového Zélandu se dostalo i do diskuzí o původu tohoto světoznámého moučníku.

Jedni tvrdí, že pochází z Austrálie a byl pojmenován na počest ruské baletky, která se jmenovala Anna Pavlova. Dle dochovaných záznamů však tento dezert vypadal trochu jinak, než jak ho známe právě dnes. Původně se dokonce jmenoval Krémový dort, protože ho tvořil pouze krém.

Druzí přichází z dřívějšími fakty, kdy tento dezert vypadal velmi podobně tomu dnešnímu (skládal se z Meringue, krému a ovoce). Udává se, že pocházel ze Španělska a přes tehdejší Rakousko-Uhersko se dostal na Nový Zéland, kde se o něm začalo psát poprvé do kuchařek.

Ať už to bylo tak či onak, já jsem tento dezert vyzkoušel v obou zemích, vzal jsem si to nejlepší, vyzkoušel jsem různé recepty, a pak jsem ho doladil do nejlepší možné podoby. A jsem moc rád, že ho teď můžu předat i Tobě.

Teď může mít Pavlova domov i v tvojí kuchyni. Pavlovu ocení všichni, kdo mají rádi lehký, ovocný a i bezlepkový dezert.

Pavlova

Recept: Pavlova

Meringue

  • 140 g bílků
  • 200 g cukru krupice
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky octa


Našlehej bílky. Jakmile začnou houstnout, přidávej postupně cukr.
Pokračuj ve šlehání na nejvyšší rychlost 5 minut. 
Přidej 10 g kukuřičného škrobu a 2 lžičky octa a vmíchej stěrkou.
Peč na plechu 20 minut na 120 °C a dalších 50 minut na 100 °C. Poté troubu vypni a nech v troubě vychladnout.

Krém

  • 250 g Mascarpone
  • 400 g Smetana 33%
  • 40 g Cukr moučka
  • 1 lžička vanilkového prášku

Vše smíchej a vyšlehej na střední stupeň.

Pavlova
Pavlova

Pavlova
letní ovoce
Pavlova

Pavlova by měla být křehká na povrchu ale uvnitř měkká. Mluví se o tzv. marshmallow efektu. Jak tohoto docílit? Jak zvládnout Pavlovu tak, aby ihned nezvlhla?

Další tipy, vychytávky a kreace dortů PAVLOVA od cukráře získáš tady:

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.