Neodolatelné čokoládové dezerty

20.9. 2020Michaela3623x1

Když ji miluješ, musíš ji mít v pravidelných dávkách. Jak jinak než s čokoládou lze trávit ty nejkrásnější chvíle v životě. A v jaké podobě? Přece té dezertové.

Čokoládový fondant

Kouzlo tohoto dezertu se skrývá v tekutém čokoládovém srdci. Tahle sladká tečka je ideální v kombinaci s něčím kyselým. S malinovým coulis je to chutná kombinace.

  • 120 g tmavé čokolády
  • 50 g změklého másla + máslo na vylití formiček na fondantové bábovičky
  • 120 cukru krupice
  • 4 vejce
  • 40 g hladké mouky

Čokoládu rozpustíš v misce nad horkou vodní lázní. Vyšleháš si máslo s cukrem do krásné nadýchané pěny. Do této pěny pak postupně zašleháš vajíčka. Nakonec přidáš rozpuštěnou (ale zchladlou) čokoládu. Vařečkou nebo lžící vmícháš prosátou mouku.

Vymaž si formičky máslem ( formičky o objemu 100 – 150 ml). Těsto si dej do cukrářského sáčku, ať se ti s ním dobře pracuje. Pak s jeho pomocí plň formičky do tří čtvrtin. Dej je na chvíli do mrazáku.

Před pečením nech dortíky trochu povolit. Troubu rozpal na 180 °C. Peč asi 8 minut, střed dortíku musí zůstat tekutý.

Tip: Zkus si upéct jen jeden na zkoušku. Pak teprve upravíš čas dle tvé trouby.

Upečené vyklop na dezertní talířek, podávej s malinovým coulis a mascarpone.

Na malinové coulis

  • 450 g malin čerstvých nebo zmražených
  • 45 g moučkového cukru
  • šťáva z citronu

Všechny suroviny vlož do hrnce. Vař na pomalu pár minut, rozmixuj a na konci určitě propasíruj, ať nezůstanou v coulis pecičky z malin. Pokud je třeba, svař na požadovanou hustotu.

Čokoládová pěna

Kamkoliv se ve Francii podíváš, ať už jsi v Paříži nebo v krásné provensálské vesničce, narazíš na čokoládovou pěnu.
Na tomto božském francouzském dezertu si můžeš pochutnat na každém rohu, a to doslova. Je servírován v oblíbených kavárnách ale i v luxusních restauracích oceněných michelinskými hvězdami. Není tedy překvapením, že Francouzi jsou „vynálezci“ tohoto skvostu. Ale udělat si ho doma můžeš i ty! Je to raz dva:)

čokoládová pěna
  • 5 vaječných bílků
  • 60 g cukru krystal + 20 g vody
  • 3 žloutky
  • 180 g tmavé čokolády 70%
  • 30 g másla
  • 150 ml smetany

Rozpusť čokoládu s máslem. Přidej žloutky. Při 35 °C přilej šlehačku a míchej jemně stěrkou. Připrav si meringue (sněhová hmota). Začni šleháním bílků při střední rychlosti. Mezitím vař v hrnci cukr s vodou při 121 ° C.

Bílky by měly být tuhé. (TIP: Překlop mísu vzhůru nohama. Pokud nestékají, je hotovo.) Do sněhu pomalu přidávejte sirup z hrnce a zvyš rychlost. Míchej metličkou po dobu 2-3 minut.


Připravenou čokoládovou směs začleň pomalu a postupně do meringue. Dej pěnu do skleniček… Vystačí přibližně na 6 skleniček.

Recepty s návody na různé čokoládové pěny najdeš také tady.

Je libo další nálož čokolády? Tak se proklikej na další recept. Čokoládové brownies, které odletělo do Ameriky na tebe čeká.

Komentáře
  1. Anna Stupkova napsal:

    Krásný večer přeji celé vaší rodině. Moc děkuji za recepty a těším se, až je budu moci vyzkoušet. To musím udělat. Je mi jasné, že to bude veliká dobrota. Bohužel teď nemůžu, jdu na operaci a vypadá to na chemoterapii. Tak mi prosím držte palce, ať to zvládnu a můžu pokračovat v pečení.

Napsat komentář: Anna Stupkova Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie