Neodolatelné čokoládové dezerty

20.9. 2020Michaela9071x1

Když ji miluješ, musíš ji mít v pravidelných dávkách. Jak jinak než s čokoládou lze trávit ty nejkrásnější chvíle v životě. A v jaké podobě? Dezertové. Servírujeme recept na čokoládovou pěnu a čokoládový fondant.

Kamkoliv se ve Francii podíváš, ať už jsi v Paříži nebo v krásné provensálské vesničce, narazíš na čokoládovou pěnu. Na tomto božském francouzském dezertu si můžeš pochutnat na každém rohu, a to doslova. Je servírován v oblíbených kavárnách ale i v luxusních restauracích oceněných michelinskými hvězdami. Není tedy překvapením, že Francouzi jsou „vynálezci“ tohoto skvostu. Ale udělat si ho doma můžeš i ty! Je to raz dva:)

čokoládový fondant

RECEPT NA ČOKOLÁDOVÝ FONDANT

SUROVINY
120 g tmavé čokolády
50 g změklého másla + máslo na vylití formiček na fondantové bábovičky
120 g cukru krupice
4 vejce
40 g hladké mouky

POSTUP
Čokoládu rozpustíš v misce nad horkou vodní lázní. Vyšleháš si máslo s cukrem do krásné nadýchané pěny. Do této pěny pak postupně zašleháš vajíčka. Nakonec přidáš rozpuštěnou (ale zchladlou) čokoládu. Vařečkou nebo lžící vmícháš prosátou mouku. 

Vymaž si formičky máslem ( formičky o objemu 100 – 150 ml). Těsto si dej do cukrářského sáčku, ať se ti s ním dobře pracuje. Pak s jeho pomocí plň formičky do tří čtvrtin. Dej je na chvíli do mrazáku. 

Před pečením nech dortíky trochu povolit. Troubu rozpal na 180 °C. Peč asi 8 minut, střed dortíku musí zůstat tekutý. 

Tip: Zkus si upéct jen jeden na zkoušku. Pak teprve upravíš čas dle tvé trouby.

Upečené vyklop na dezertní talířek, podávej s malinovým coulis a mascarpone.

MALINOVÉ COULIS
SUROVINY
450 g malin čerstvých nebo zmražených
45 g moučkového cukru
šťáva z citronu

POSTUP
Všechny suroviny vlož do hrnce. Vař na pomalu pár minut, rozmixuj a na konci určitě propasíruj, ať nezůstanou v coulis pecičky z malin. Pokud je třeba, svař na požadovanou hustotu. 

čokoládové pěna

RECEPT NA ČOKOLÁDOVOU PĚNU

SUROVINY
5 vaječných bílků
60 g cukru krystal + 20 g vody
3 žloutky
180 g tmavé čokolády 70%
30 g másla
150 ml smetany

POSTUP
Rozpusť čokoládu s máslem. Přidej žloutky. Při 35 °C přilej šlehačku a míchej jemně stěrkou. Připrav si meringue (sněhová hmota). Začni šleháním bílků při střední rychlosti. Mezitím vař v hrnci cukr s vodou při 121 ° C. 

Bílky by měly být tuhé. (TIP: Překlop mísu vzhůru nohama. Pokud nestékají, je hotovo.) Do sněhu pomalu přidávejte sirup z hrnce a zvyš rychlost. Míchej metličkou po dobu 2-3 minut.

Připravenou čokoládovou směs začleň pomalu a postupně do meringue. Dej pěnu do skleniček… Vystačí přibližně na 6 skleniček.

Komentáře
  1. Anna Stupkova napsal:

    Krásný večer přeji celé vaší rodině. Moc děkuji za recepty a těším se, až je budu moci vyzkoušet. To musím udělat. Je mi jasné, že to bude veliká dobrota. Bohužel teď nemůžu, jdu na operaci a vypadá to na chemoterapii. Tak mi prosím držte palce, ať to zvládnu a můžu pokračovat v pečení.

Napsat komentář: Anna Stupkova Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.