Paris-Brest je celosvětově známý a oblíbený dezert z odpalovaného těsta, který si můžete vychutnat v nejedné vyhlášené cukrárně. My ho přímo milujeme! A máme na něj vysoké nároky:) Cukrář Xavier o nich ví a rád tu výzvu přijímá. Tentokrát nás překvapil pražskou variantou. A my už víme, že je to kouzlo Francie v srdci Evropy:)
Recept na 12 ks
Odpalované těsto
75 g vody 75 g mléka 60 g másla 115 g hladké mouky 2 g soli 4 g cukru krupice 150 g vajec (cca 3ks)
Úspěch je zaručen vždy, když se dodrží přesné množství ingrediencí.
V hrnci zahřívej vodu, mléko a máslo dohromady téměř do bodu varu. Sundej z plotýnky a přidej mouku s cukrem a solí. Mouku nepřidáváme, když je hrnec přímo na sporáku, protože by to mohlo vytvořit nežádoucí hrudky. Jakmile se z těsta udělá koule, dej zpět na plotýnku, a těsto promíchej stěrkou po dobu nejméně 3 minut, abys mouku uvařil.
Když na dně nádoby vidíš tenký povlak škrobu, je těsto připraveno.
Přendej těsto do mísy a v robotu míchej stromečkem po dobu 2 minut, aby se uvolnila pára.
Nech těsto vychladnout před přidáním vajíček. Ta potom přidávej jedno po druhém. Teplota pod 60 °C je v pořádku. Příliš horké těsto by vajíčka srazilo.
Na stříkání použij řezanou trubičku číslo 12 a nastříkej na silikon nebo pečící papír požadovaný kruhový tvar. (Důležitá je i technika stříkání. Více o ní v kurzu minidezertů Sweet Tapas, kde tvoříme minivětrníky).
Posyp nastříkané těsto moučkovým cukrem. Pomůže to těstu, aby se nerozpadlo. Než dáš péct do trouby, ještě posyp nasekanými lískovými oříšky.
Vlož do horké trouby, předehřáté na 200 °C, na 6 minut a poté sniž teplotu na 170 °C a peč dalších 14 – 16 minut, v závislosti na síle trouby. Pečeme do pěkné zlaté až hnědé barvy. Těsto musí být křupavé. Nech jej vychladnout na plechu.
Crème diplomate au nutella
400 g mléka 6 ks žloutků 80 g cukru krupice 46 g kukuřičného škrobu 115 g domácí nutelly (👉recept) 2 plátky želatiny 200 g smetany 35%
Jak na Crême diplomat? Xavier vytvořil video lekci zdarma jak na žloutkový krém. Dodrž postup z videa a pak stačí do teplého žloutkového krému (ve 35 °C přidat našlehanou smetanu, poté přidáš domácí nutellu a želatinu a Crême diplomat au nutella je na světě.) Před stříkáním je potřeba, aby krém trochu ztuhnul.
Cremeux nutella
155 g šlehačky 155 g nutelly 1, 25 plátku želatiny
Ohřej šlehačku, přidej žlatinu a nalij na domácí nutellu. Dej do lednice ztuhnout. Před stříkáním trochu zpracuj stěrkou.
Krásný den přeji. Moc děkuji za recepty. Věřte mi, že jste mi udělali velikou radost. Určitě brzy některý z receptů vyzkouším. Pravděpodobně to budou ty věnečky jako první a pak i ty ostatní. Pečení zdar přeje Anička.
Ahojte chcem sa Vám poďakovať za super recepty,ktoré ma inšpirujú a fascinujú. Ste úžasní, moc ďakujem,ze môžem pracovať s vašou pomocou. Dakujem za vzácne rady. Fandím Vám a teším sa na ďalšie super rady a recepty. Želám krásny deň a veľa zdravia.
P.S. Dnes skúšam vasu parizsku roládu,určite to bude mňam ka, už teraz sa teším na tu božskú chut♥️
Som nadšená ,veľmi vám fandím a ďakujem za úžasnú inšpiráciu niečo sladké vytvoriť za vašej pomoci.
Moc děkujeme za milá slova. Jsme rádi, že můžeme pomoci
Krásný den přeji. Moc děkuji za recepty. Věřte mi, že jste mi udělali velikou radost. Určitě brzy některý z receptů vyzkouším. Pravděpodobně to budou ty věnečky jako první a pak i ty ostatní. Pečení zdar přeje Anička.
Ahojte chcem sa Vám poďakovať za super recepty,ktoré ma inšpirujú a fascinujú. Ste úžasní, moc ďakujem,ze môžem pracovať s vašou pomocou. Dakujem za vzácne rady. Fandím Vám a teším sa na ďalšie super rady a recepty. Želám krásny deň a veľa zdravia.
P.S. Dnes skúšam vasu parizsku roládu,určite to bude mňam ka, už teraz sa teším na tu božskú chut♥️
Děkujeme za krásná slova!:) Máme velkou radost;)