Paris-Prague aneb ikonický Paris-Brest s pražským kouzlem

22.1. 2021Martina2485x5

Paris-Brest je celosvětově známý a oblíbený dezert z odpalovaného těsta, který si můžete vychutnat v nejedné vyhlášené cukrárně. My ho přímo milujeme! A máme na něj vysoké nároky:) Cukrář Xavier o nich ví a rád tu výzvu přijímá. Tentokrát nás překvapil pražskou variantou. A my už víme, že je to kouzlo Francie v srdci Evropy:)

Recept na 12 ks

Odpalované těsto 

75 g vody
75 g mléka
60 g másla
115 g hladké mouky
2 g soli
4 g cukru krupice
150 g vajec (cca 3ks)

  • Úspěch je zaručen vždy, když se dodrží přesné množství ingrediencí.
  • V hrnci zahřívej vodu, mléko a máslo dohromady téměř do bodu varu. Sundej z plotýnky a přidej mouku s cukrem a solí.
    Mouku nepřidáváme, když je hrnec přímo na sporáku, protože by to mohlo vytvořit nežádoucí hrudky. Jakmile se z těsta udělá koule, dej zpět na plotýnku, a těsto promíchej stěrkou po dobu nejméně 3 minut, abys mouku uvařil.
  • Když na dně nádoby vidíš tenký povlak škrobu, je těsto připraveno.
  • Přendej těsto do mísy a v robotu míchej stromečkem po dobu 2 minut, aby se uvolnila pára. 
  • Nech těsto vychladnout před přidáním vajíček. Ta potom přidávej jedno po druhém. Teplota pod 60 °C je v pořádku. Příliš horké těsto by vajíčka srazilo.
  • Na stříkání použij řezanou trubičku číslo 12 a nastříkej na silikon nebo pečící papír požadovaný kruhový tvar. (Důležitá je i technika stříkání. Více o ní v kurzu minidezertů Sweet Tapas, kde tvoříme minivětrníky).
  • Posyp nastříkané těsto moučkovým cukrem. Pomůže to těstu, aby se nerozpadlo. Než dáš péct do trouby, ještě posypeš nasekanými lískovými oříšky.
  • Vlož do horké trouby, předehřáté na 200 °C, na 6 minut a poté sniž teplotu na 170 °C a peč dalších 14 – 16 minut, v závislosti na síle trouby. Pečeme do pěkné zlaté až hnědé barvy. Těsto musí být křupavé. Nech jej vychladnout na plechu.

Crème diplomate au nutella

400 g mléka
6 ks žloutků
80 g cukru krupice
46 g kukuřičného škrobu
115 g domácí nutelly (👉recept)
2 plátky želatiny
200 g smetany 35%

Jak na Crême diplomat?
Xavier vytvořil video lekci zdarma jak na žloutkový krém. Dodrž postup z videa a pak stačí do teplého žloutkového krému ( ve 35 °C přidat našlehanou smetanu, poté přidáš domácí nutellu a želatinu a Crême diplomat au nutella je na světě.) Před stříkáním je potřeba, aby krém trochu ztuhnul.

Cremeux nutella

155 g šlehačky
155 g nutelly
1, 25 plátku želatiny

Ohřej šlehačku, přidej žlatinu a nalij na domácí nutellu. Dej do lednice ztuhnout. Před stříkáním trochu zpracuj stěrkou.

Bon appetit!

Komentáře
  1. Jana napsal:

    Som nadšená ,veľmi vám fandím a ďakujem za úžasnú inšpiráciu niečo sladké vytvoriť za vašej pomoci.

  2. Anička napsal:

    Krásný den přeji. Moc děkuji za recepty. Věřte mi, že jste mi udělali velikou radost. Určitě brzy některý z receptů vyzkouším. Pravděpodobně to budou ty věnečky jako první a pak i ty ostatní. Pečení zdar přeje Anička.

  3. Naďa napsal:

    Ahojte chcem sa Vám poďakovať za super recepty,ktoré ma inšpirujú a fascinujú. Ste úžasní, moc ďakujem,ze môžem pracovať s vašou pomocou. Dakujem za vzácne rady. Fandím Vám a teším sa na ďalšie super rady a recepty. Želám krásny deň a veľa zdravia.
    P.S. Dnes skúšam vasu parizsku roládu,určite to bude mňam ka, už teraz sa teším na tu božskú chut♥️

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie