Recept pro nás připravila Leona, kterou můžeš sledovat na Instagramu @kavarnamyhozivota.
SUROVINY
450 g hladké mouky
125 ml teplého mléka
70 g cukru krupice
50 g povoleného másla
5 g sušeného droždí
190 g zakysané smetany pokojové teploty
sůl
forma o velikosti 30 x 11 cm
POSTUP
Všechny suroviny dej do mísy a zpracuj do hladkého nelepivého těsta.
V robotu to potrvá asi 15 minut. Ručně místo posilovny výrazně déle.
Mísu s těstem přikryj a nech kynout na dvojnásobný objem. Záleží na teplotě v místnosti, ale počítej s časem přibližně 1,5 hodiny.
Mezitím si připrav náplň.
SUROVINY
omyté švestky
cukr krupici
skořici
rum
100 g rozpuštěného másla
máslo na vymazání formy
POSTUP
Po vykynutí těsto rozválej na plát velký 30 x 40 cm.
Plát potři rozpuštěným máslem a posyp skořicí.
Pak ho rozřež na 16 dílků. Velikost jednoho obdélníku bude 10 x 8 cm.
Vymaž formu silnou vrstvou másla (máslem vůbec nešetři). Do vymazané formy postupně za sebou naskládej pláty těsta proložené tenkými plátky švestek.
Takže vždy vezmeš plát těsta, postavíš ho na hranu do formy, na něj vyskládáš tenké plátky švestek a pak další plát těsta, švestky a opět opakuješ.
Pro lepší manipulaci si formu postav na tu kratší stranu.
Takto vyskládanou formu přikryj a nech asi 30 minut dokynout. Potom peč na 170 stupňů asi 45 minut (podle trouby). Ještě horký chlebík polij zbytkem rozpuštěného másla smíchaného s rumem.
Nakonec pocukruj.
Tip: Chlebík se dá naplnit jakýmkoli ovocem – jablíčky, hruškami, jahodami, stejně jako promazat náplněmi – makovou, tvarohovou, dýňovou a nebo třeba máznout nutelou a prosypat oříškami.