Toastový chléb, nejen ke svačině

9.9. 2021Michaela12039x0

Máme pro tebe recept na toastový chléb. Ten domácí se hodí ke svačině nejen dětem do školy. Ten rozdíl mezi koupeným toasťákem a domácím je obrovský. Stačí jednou ochutnat a propadneš jeho chuti. (A taky jednoduchosti:)) Tvoříme z něj kouzla k snídani, svačině, k obědu i k večeři. Čerstvě upečený s máslem, domácí marmeládou nebo domácí nutelou je tak dobrý. Muži zase ocení variantu plněnou uzeným lososem nebo domácím pestem.

Co budeš potřebovat za materiál?

Forma na toastový chléb 30 x 9 cm s víkem (Můžeš také použít bez víka.)

Recept a potřebné ingredience na toastový chléb:

400 g hladké mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
15 g čerstvého droždí
10 g soli
20 g cukru krupice
20 g sušeného mléka
50 g másla
200 g mléka
125 g vody

+ olivový olej na vymazání

Postup na toastový chléb:

Zahřej mléko a vodu, přibližně na 35 °C. Smíchej všechny ingredience dohromady. Opatrně, ať se droždí nedostane do kontaktu se solí. Přidej máslo, studené z lednice. Přidej tekutiny a hněteme na první rychlost asi 3 minuty. Poté hněteme vyšší rychlostí asi 7 minut. Chceme, aby se rozvinul lepek a dodal těstu větší pružnost a zároveň nadýchanost. Pracovní plochu si potři olejem, těsto slož a dej do mísy, aby bylo napnuté. Nech ho půl hodiny kynout. Formu na víko vymaž olivovým olejem. Pracovní plochu opět potři olejem, těsto jemně přitlač, aby ven unikly všechny plyny.

Vysvětlení: Během prvního kynutí se v těstě vytvořily malé bublinky oxidu uhličitého, které jsou rozptýleny v těstě. Proto je nutné těsto odplynit! Tato akce spočívá nejen ve vytlačení přebytečného vzduchu, ale také v jeho rovnoměrném rozdělení do těsta, aby byla zaručena optimální příprava těsta na pečení.


Po odvzdušnění tvaruj těsto tak, že ho natáhneš na stejně velký obdélník jako formu. U toastového chleba netvaruješ procesem skládání jako je to u kváskového chleba, protože tím by se mohly vytvořit vzduchové kapsy, což by mělo za následek nežádoucí otvory uvnitř chleba. Těsto vlož do formy, zavři víkem a nech asi hodinu kynout (čas je orientační). Po 30 minutách zkontroluj, jak probíhá kynutí. Zahřej troubu na 210 °C. Těsto by mělo dosáhnout zhruba 3/4 formy. Ne víc! Bylo by velmi obtížné ho vyndat z formy. (Pokud by nakynulo přeci jen více, potom peč bez víka. Nebude pak sice chleba úplně rovný, ale zase předejdeš problémům s vyklápěním z formy.) Peč při 210 °C nejdříve 10 minut se zavřeným víkem. Poté sniž teplotu na 180 °C a peč dále 20 minut. Chleba vyjmi z trouby a ihned z formy a na plechu dopékej bez formy na 180 °C po dobu 5 minut. Vytvoří se krásná kůrka. Před krájením nech toastový chléb na plechu zcela vychladnout.

Tip: Formu nemyjeme jarem ani jinými čistícími prostředky. Mohla by být poškozena forma a její povrch. Po upečení použij jen papírovou utěrku a olej.

Inspirace na tvůj příští sendvič…

Náš oblíbený sendvič

Naši malí školáci začali letos v září chodit do první třídy. A protože víme, jaké to je každý den chystat svačinky a zároveň chceme jako rodiče dětem dávat to nejlepší, pečeme si často pečivo doma. Housky, loupáčky, zdravý chleba nebo právě toasťák. Máme tak pro vás s novým školním rokem speciální dárek.

Všechny naše ověřené recepty na domácí pečivo a přehledné video návody, jak na to najdeš v online kurzu Nostalgické pečivo .

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.