Vláčný mrkvový dort od šéfcukráře

24.4. 2020Michaela6638x5
Vláčný mrkvový dort

Mrkev v dortu umí zázraky. Způsobí, že je dort vláčný a vlhký. Krém z lučiny mu pak dodá šmrnc. Tento recept už vyzkoušel nejeden mlsný a náročný jazýček. A výsledek?

Tento úžasný mrkvový dort mi rukama prošel již několikrát a v různých zemích. Pekl jsem ho už pro spoustu zákazníků a vyladil jsem ingredience k dokonalosti. Zkoušel jsem různé alternativy a kombinace. Teď můžu prohlásit, že výsledek je božský.

Xavier

Na korpus mrkvového dortu budeš potřebovat:

  • 650 g mrkve (vymačkat šťávu a zbyde zhruba 500g)
  • 200 g vlašských ořechů
  • 30 g kokosu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 300 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 50 g kokosového oleje
  • 100 g rozinek
  • citronová kůra z bio citrónu

Na krém použiješ:

  • 200 g lučiny
  • 120 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • vanilka
  • kůra z bio citronu

Na ozdobu ti poslouží:

nastrouhaná kůra z 1 limetky nebo citrónu (ideálně bio kvality) nebo vlašská jádra

Postup:

  1. Mrkev očisti a nastrouhej na jemném struhadle. Ořechy nasekej nožem na drobné kousky. Mouku smíchej s kypřicím práškem, skořicí a cukrem.
  2. Troubu předehřej na 160 °C. Použij větší a hlubší pekáč (cca 20 x 35 cm). Vymaž olejem a vylož pečícím papírem. Papír lépe přilne k povrchu pekáče.
  3. Vejce rozklepni do misky a vyšlehej z nich pěnu. Pak do nich po částech zašlehej olej. Přidej mrkev, rozinky a ořechy a nakonec postupně i moučnou směs. Promíchej. Vzniklé těsto vyklop a rozetři na plech. Peč v předehřáté troubě 40-50 minut. Na začátku pečení je možní přikrýt papírem. Otestuj špejlí. Pokud zapíchneš a zůstane suchá, dort je hotový.
  4. Přísady na krém dobře promíchej a potři jím vychladlý moučník. (Můžeš rozkrojit a potřít i uvnitř.) Na povrch můžeš nastrouhat limetkovou kůru nebo ořechy. Před podáváním doporučuji nechat v chladu ztuhnout.

Mrkvový dort je hotový.

Bon Appetit!

Komentáře
  1. Mrkvový dort napsal:

    Děkuji za recept, určitě vyzkouším, sice nemám kokosový olej, ale to množství dodám rostlinným, snad to neubere na chuti. Již jsem ,,mrkváč,, několikrát pekla, miluji jeho vláčnost, ale váš recept je obsáhlejší a dokonalejší, tak mi určitě stojí zato jej vyzkoušet…těším se

    • Martina napsal:

      Alenko, moc se těšíme na tvé dojmy. Jiný olej nevadí. Na tom receptu je fajn ta zdravá přidaná hodnota a každý si může upravit podle toho, co má rád a co třeba potřebuje dolnit. Ať ti tvoření dělá radost❤️

  2. Jana napsal:

    Zdravím, vyzkoušela recept od vás na mrkvový dort, je opravdu LUXUSNÍ! Děkuji 🙂

  3. Anna Stupkova napsal:

    Zdravím. Musím doplnit zásoby a pak určitě tento recept na mrkvový dort vyzkouším. Už jsem dělala ze špenátu a byl výborný. Teď je na řadě ten od vás. Děkuji za recept.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie