Vláčný mrkvový dort od šéfcukráře

24.4. 2020Michaela23353x13

Mrkev v dortu umí zázraky. Způsobí, že je dort vláčný a vlhký. Krém z lučiny mu pak dodá šmrnc. Tento recept už vyzkoušel nejeden mlsný a náročný jazýček. A výsledek?

mrkvový dort

Tento úžasný mrkvový dort mi rukama prošel již několikrát a v různých zemích. Pekl jsem ho už pro spoustu zákazníků a vyladil jsem ingredience k dokonalosti. Zkoušel jsem různé alternativy a kombinace. Teď můžu prohlásit, že výsledek je božský.

Xavier

Na korpus mrkvového dortu budeš potřebovat:

  • 650 g mrkve (vymačkat šťávu a zbyde zhruba 500g)
  • 200 g vlašských ořechů (nebo 1:1 vlašské ořechy a kokos)
  • 250 g polohrubé mouky (doporučujeme i verzi: 125 g celozrnné mouky a 125 g polohrubé)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 225 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 200 ml slunečnicového olej
  • 100 g rozinek v rumu (nasekané)

Na krém použiješ:

  • 450 g cream cheese nebo lučina
  • 120 g moučkového cukru
  • 140 g másla (měkké)
  • kůra z bio citronu

Na ozdobu ti poslouží:

Ganache montée (recept u lekce zdarma poctivé krémy) a ořechy

Nastrouhaná kůra z 1 limetky nebo citrónu (ideálně bio kvality)

Postup:

  1. Mrkev očisti a nastrouhej na jemném struhadle. Ořechy nasekej nožem na drobné kousky. Mouku smíchej s kypřicím práškem, skořicí.
  2. Troubu předehřej na 160 °C. Použij nastavitelný ráfek (cca 32 x 26cm).
  3. Vejce rozklepni do misky a vyšlehej s cukrem do pěny. Pak do nich po částech zašlehej olej. Přidej mrkev, rozinky a ořechy a nakonec postupně i moučnou směs. Promíchej. Vzniklé těsto vyklop a rozetři na plech. Peč v předehřáté troubě 35 – 40 minut. Otestuj špejlí. Pokud zapíchneš a zůstane suchá, dort je hotový.
  4. Přísady na krém: používej velmi měkké máslo. Stačí dát na chvíli do mikrovlnky. Dobře promíchej a potři jím vychladlý moučník. Můžeš rozkrojit a potřít i uvnitř. Když tak dej 2/3 krému u´doprostřed (zhruba 450 g) a zbytek navrch. Na povrch můžeš nastrouhat limetkovou kůru, ořechy nebo ozdobit s ganache montée (bez želatiny) kterou musíš připravit den dopředu.
  5. Dort nakrojený na dlouhých stranách 3 pásy po 8 cm. Poté každý 8 cm pás odřízni o 5–6 cm, aby bylo celkem 15 porcí (8×5 cm každý).
  6. Před podáváním doporučuji nechat v chladu ztuhnout.

Mrkvový dort je hotový.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Bon Appetit!

Komentáře
  1. Mrkvový dort napsal:

    Děkuji za recept, určitě vyzkouším, sice nemám kokosový olej, ale to množství dodám rostlinným, snad to neubere na chuti. Již jsem ,,mrkváč,, několikrát pekla, miluji jeho vláčnost, ale váš recept je obsáhlejší a dokonalejší, tak mi určitě stojí zato jej vyzkoušet…těším se

    • Martina napsal:

      Alenko, moc se těšíme na tvé dojmy. Jiný olej nevadí. Na tom receptu je fajn ta zdravá přidaná hodnota a každý si může upravit podle toho, co má rád a co třeba potřebuje dolnit. Ať ti tvoření dělá radost❤️

  2. Jana napsal:

    Zdravím, vyzkoušela recept od vás na mrkvový dort, je opravdu LUXUSNÍ! Děkuji 🙂

  3. Anna Stupkova napsal:

    Zdravím. Musím doplnit zásoby a pak určitě tento recept na mrkvový dort vyzkouším. Už jsem dělala ze špenátu a byl výborný. Teď je na řadě ten od vás. Děkuji za recept.

    • Kateřina napsal:

      Dobrý den, chtela bych upéct kulaty dort. Jak velkou formu budu potřebovat? Dekuji

      • Martina napsal:

        Milá Ančo, mrkvový dort můžeš péct v ráfku 20 nebo 22cm průměru. Ta dávka je ze 4 vajec a můžeš jirozdělit na dva ráfky. Bude se to lépe péct a nebude potřeba rozkrojit na půl po upečení 🙂 Tak ať se podaří 🙂

  4. Zuzana napsal:

    Dobrý den, pokud potřebuji upéct dort bez ořechů, kokosu a rozinek, změní se prosím gramáž u ostatních surovin? Děkuji

    • Martina napsal:

      Dobrý den, Zuzko, v tomto případě je potřeba tyto suroviny nahradit suchými přísadami např. více polohrubé celozrnné, nebo bezlepkové mouky. Krásný den a úspěšné pečení 🙂

  5. Linda napsal:

    Dobrý den, pokud snizim cukr,musím jej nahradit moukou např? Dekuji

Napsat komentář: Anna Stupkova Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.