Čokoládový dort z extra tmavé čokolády

3.9. 2021Michaela23019x2

Přemýšlíš někdy na tím, jak může chutnat opravdu čokoládový dort? Chuť čokolády může být velmi intenzivní až nahořklá. Tuto intenzivní chuť jsme se pokusili vyzdvihnout v tomto dortu. Samozřejmě je vždy třeba najít správnou rovnováhu mezi hořkostí a sladkostí. Aby byl korpus dortu opravdu tmavý, použili jsme kombinaci klasického holandského kakaa a černého kakaa. Černé kakao zároveň dodává nádhernou bohatou čokoládovou barvu korpusu i krému a zároveň snižuje kyselost klasického kakaa. A pokud čekáš klasický máslový krém, ani tady jsme nic neponechali náhodě. Snížili jsme obsah cukru a přidali tvaroh. Pojďme na to. Takový čokoládový dort jen tak někde neuvidíš.

čokoládový dort recept

Tip: Náš cukrář Xavier má rád velmi hořkou čokoládu a pro tento recept použil 85 % hořkou čokoládu z Madagaskaru. To je čokoláda s velmi intenzivní chutí s tóny lesních plodů.

Materiál:

Kuchyňský robot
2x ráfky (20 cm průměr x 5 cm výška)
Točící stojan (doporučujeme)
Stěrka velká a malá

Recept na 8-10 porcový dort

Korpus:

210 g bílků
210 g žloutků
210 g cukru krupice 
75 g hladké mouky 
50 g kakaa (klasického holandského) 
Špetka soli 
25 g černého kakaa
60 g oleje

  • Zapni troubu na 180 °C.
  • Připrav si všechny ingredience. Odděl žloutky od bílků (vajíčka pokojové teploty). Mouky a kakaa prosej a smíchej dohromady se solí. Připrav si 2 ráfky zabalené pečicím papírem.
  • Našlehej bílky střední rychlostí. Když začnou houstnout, pomalu přidávej cukr. Dej vyšší rychlost a našlehej 3-4 minuty do hustého meringue. 
  • Přidej žloutky a olej.
  • Na třikrát přidej suché přísady a míchej stěrkou.
  • Nalij do dvou ráfků a peč na 180 °C 25-30 minut.
  • Nech vychladnout na plechu  než sundáš ráfky. 

Podívej se na postup, jak na extra čokoládový dort…

Krém:
260 g másla 
120 g cukru moučka 
45 g kakaa (klasického holandského) 
15 g černého kakaa
120 g plnotučného tvarohu
1 vanilkový lusk nebo Vanilkový extrakt (od oka) 
180 g hořké čokolády 85%

  • Začni s přípravou krému, jakmile jsou korpusy vychladnuté.
  • Máslo vyndej z lednice pár hodin dopředu, aby bylo měkké. 
  • Rozpusť hořkou čokoládu a nech ji vychladnout. 
  • Zapracuj máslo v robotu stromečkem na střední rychlost, dokud nebude krásně bílé a krémové, asi 5 minut. 
  • Přidej prosátý moučkový cukr a kakaový prášek a promíchej dalších 5 minut na střední rychlost. Na začátku pomalu promíchej (ať kakaový prášek nelítá všude).
  • Přidej tvaroh a vanilkový (extrakt nebo lusk). Promíchej a přidej nakonec trochu teplé hořké čokolády. (Ne studenou a ne horkou.)
  • Krém je připraven.

Sestavení čokoládového dortu:

Korpus, ořízni nahoře tak, aby byl plochý a vysoký 3 cm. Zbytek korpusu se dá sníst nebo ho použít na skleničkový dezert. Na točící stojan polož podložku na dort (o průměru 22 cm).
První korpus namaž marmeládou. Použili jsme domácí višňovou s černým rybízem, která se skvěle hodí k čokoládě. Můžeš použít i jinou nebo žádnou.

Nastříkej vrstvy krému hladkou špičkou číslo 16 mm a polož druhý korpus. Celý dort namaž zbytkem krému. S malou stěrkou nebo zadní částí lžíce udělej „vlny“ kdekoli. Neexistuje na to žádná speciální technika. Vytvoř si vlastní umělecký dort. Dort nech asi hodinu před podáváním v lednici ztuhnout.

Kvalitní suroviny nakupujeme tady. Od nás máš slevu na celý nákup.

Diana svět oříšků 5% sleva se slevovým kódem: SWEETFLOW5

Máš rád čokoládové dorty? Co říkáš na ikonu cukrařiny? Sacher dort! Cukrář Xavier ho vyladil k dokonalosti. Takže konec suchým Sacher dortům. Pojď s námi upéct vláčný a ikonický čokoládový Sacher dort.

Komentáře
  1. Sára napsal:

    Zkoušela jsme péct tento dort několikrát tedy hlavně korpus. Udělal jsme vše dle návodu , veškeré ingredience měli stejnou pokojovou teplotu, trouba předehřátá ani jednou jsme troubu neotevřela až po 30 minutách a po zkoušce se špejlí byl krásně upečený tedy jsme ho vytáhla ven. nechala jsme h tak jak je v ráfkách a po X hodinách je z něj v podstatě placka…. tak už fakt nevím co dělat jinak, jo a vejce byli šlehané až byli pevné….

    • Martina napsal:

      Dobrý den, Sári,
      tedy moc chválíme za výdrž při zkoušení, toto se občas v začátcích skutečně stává. Je potřeba to „vychytat“ v několika ohledech. Zapracovat například smíchané suché přísady jemně, aby těsto nespadlo. Korpus může spadnout není-li dostatečně upečený, což může ovlivnit trouba (každá peče jinak). Je potřeba mít dobře našlehaná vejce, aby držela. Může se stát, že když se našlehají rychle, vypadají sice pěkně, ale nejsou stabilní a mohou zase rychle spadnout… Někdy je to trochu věda, ale věříme, že se ti s dalším pokusem zadaří. Kdyžtak klidně postup foť po jednotlivých krocích, podle fotek by se nám snáz odhadovalo, kde může být „problém“:)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.