Punčové řezy

17.5. 2024Michaela1194x0

Udělejte si doma „punčák“ jako z cukrárny. Krásně vláčný, voňavý a oku lahodící.

Skvělý recept pro nás připravila @paniruzickova.

SUROVINY
5 vajec
100 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1/4 lžičky prášku do pečiva (nemusí být)
potravinářská barva červená
rybízová marmeláda

Pomerančovo-rumový sirup
150 g rumu
200 g  šťávy z pomerančů
(nebo džusu)
200 g vody
350 g cukru krupice
kůra i šťáva z půlky citronu
1 celá skořice

Citronová poleva
150 g cukru moučka
2 lžíce horké vody
citronová šťáva

POSTUP
Na punčové řezy budete potřebovat dva pláty piškotového korpusu. Jeden neobarvený a druhý barevný, růžový – červený. Sytost barvy záleží na množství přidaného barviva a na vašem osobním vkusu. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, jemně vmíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem, pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C 8–12 minut. Druhý korpus připravte stejně, jen s tím rozdílem, že během šlehání přidáte červené barvivo.

Příprava sirupu
Pomerančovou šťávu (lze použít i dužinu) nalijte do kastrůlku, přidejte ostatní ingredience kromě rumu, přiveďte k varu a povařte asi 2 minuty. Do vychladlého sirupu vmíchejte rum.

Příprava polevy
Z moučkového cukru, vody a citronové šťávy utřete hladkou lesklou polevu. Citronovou šťávu přidávejte postupně, aby poleva nebyla příliš hustá. Pozor také, aby nebyla moc řídká, taková pak nedrží a teče z řezů dolů.

Dokončení:
Zchladlé upečené korpusy rozkrojte na polovinu, vzniknou tak 4 díly.
Spodní díl, tvořící základnu, potřete lehce z vrchu sirupem a natřete tenkou vrstvu rybízové marmelády, prostřední dva díly navlhčete sirupem z obou stran, mezi sebou potřete rybízovou marmeládou, položte na sebe, barvy prostřídejte. Poslední horní díl provlhčete sirupem pouze z jeho spodní strany.
Takto připravené řezy přikryjte pečicím papírem, nahoru položte prkénko a zatižte třeba kilem mouky. Nechte alespoň 3 hodiny odpočívat, máte-li dostatek času, nechte přes noc, zatížené jen prkénkem.

Nakonec natřete na horní díl citronovou polevu, můžete posypat jedlými květy nebo zdobit rozpuštěnou čokoládovou polevou. Polevu nechte zatuhnout, odjkrojte kraje a upravte do obdélníků s rovnými stranami, poté krájejte řezy či kostky.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.