Smíchej měkké máslo a moučkový cukr, dokud nevznikne hladký krém. (Při zpracování v robotu použij stromeček.)
Přidej žloutky.
Přidej polovinu mouky se solí. Jakmile je vše dobře zpracované, přidej zbytek mouky a hrubou sůl.
Pozor, aby se těsto nepřepracovalo. Máslo by se pak začalo rozpouštět a těsto by změnilo strukturu a srazilo by se. Stačí, aby se vše jen dobře spojilo.
Dej těsto na pracovní plochu a ověř, zda je mouka dobře vmíchaná.
Těsto dej do lednice na 6 – 8 hodin nebo nejlépe přes noc.
Těsto vyválej, vykroj dle tvaru formiček a vlož do formiček.
Těsto by formičky nemělo překrývat. Snaž se udělat rovné okraje cca 2 mm pod okrajem formičky.
Těsto na dně formičky propíchej vidličkou a k zatížení můžeš použít keramické kuličky (nebo obyčejné fazole) na alobalu.
Peč na 165 – 170 °C cca 10 – 12 minut.
Recept na mandlový krém (mandlová náplň, která se peče)
100 g másla (extra měkké)
100 g cukru moučka
100 g mandle celé loupané
20 g kukuřičného škrobu
16 g hladké mouky
100 g vejce (2 ks)
8 g rumu
Jakmile krémem tartaletky naplníš, musíš znovu upéct! Tento krém je tradiční NÁPLŇ, která musí projít tepelnou úpravou.
Přendej horký krém do mísy a přidej 1 plátek želatiny (dle návodu) a mixuj v robotu, aby se vychladil. Přidej 40 g mletých pistácií. Jakmile krém vychladne na teplotu mezi 35 – 40 °C přidej 140 g našlehané smetany 33% a míchej stěrkou. Dej na 4 hodiny do lednice. Poté krém jemně stěrkou zamíchej a můžeš přendat do zdobícího sáčku.
Zvlášť připrav do mísy žloutky, kukuřičný škrob a zbývající cukr. Rozšlehej až do pěny.
Do žloutkové směsi přidej polovinu vroucího mléka. Přilévej pomalu, ale za neustálého míchání. Když se zbývající mléko vaří, přidej žloutkovou směs a vař na nízkém středním stupni po dobu 3 – 4 minut. Energicky šlehej od rohů a dělej kruhy do centra.
A jak na další tartaletky? Tajemství Tartaletek ti prozdradíme v jednom z nejoblíbenějších online kurzů.