Tartaletka s mandlovým krémem, pistáciovou pěnou a meruňkami

7.8. 2020Xavier Carchenilla3862x0
tartaletka

Recept na tartaletku
5 kusů

Linecké těsto (metodou „par crémage“)

  • 200 g hladké mouky
  • 1 g soli
  • 150 g másla (změklého)
  • 100 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  1. Smíchej měkké máslo a moučkový cukr, dokud nevznikne hladký krém. (Při zpracování v robotu použij stromeček.)
  2. Přidej žloutky.
  3. Přidej polovinu mouky se solí. Jakmile je vše dobře zpracované, přidej zbytek mouky a hrubou sůl.
  4. Pozor, aby se těsto nepřepracovalo. Máslo by se pak začalo rozpouštět a těsto by změnilo strukturu a srazilo by se. Stačí, aby se vše jen dobře spojilo.
  5. Dej těsto na pracovní plochu a ověř, zda je mouka dobře vmíchaná.
  6. Těsto dej do lednice na 6 – 8 hodin nebo nejlépe přes noc.
  7. Těsto vyválej, vykroj dle tvaru formiček a vlož do formiček.
  8. Těsto by formičky nemělo překrývat. Snaž se udělat rovné okraje cca 2 mm pod okrajem formičky. 
  9. Těsto na dně formičky propíchej vidličkou a k zatížení můžeš použít keramické kuličky (nebo obyčejné fazole) na alobalu. 
  10. Peč na 165 – 170 °C cca 10 – 12 minut.
korpus na tartaletku s krémem

Recept na mandlový krém (mandlová náplň, která se peče)

  • 100 g másla (extra měkké) 
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g mandle celé loupané
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 16 g hladké mouky
  • 100 g vejce (2 ks)
  • 8 g rumu

Jakmile krémem tartaletky naplníš, musíš znovu upéct! Tento krém je tradiční NÁPLŇ, která musí projít tepelnou úpravou.

Pečeme v troubě na 170 °C cca 10 minut.

Jak na mandlový krém? Podívej se na videolekci.

mandlový krém

Pistáciová pěna (recept na 10ks tartaletek)

  • 125 g mléka
  • 40 g cukru krupice
  • 12 g kukuřičného škrobu
  • 2 žloutky

Postup jako na Žloutkový krém *

Přendej horký krém do mísy a přidej 1 plátek želatiny (dle návodu) a mixuj v robotu, aby se vychladil. Přidej 40 g mletých pistácií. Jakmile krém vychladne na teplotu mezi 35 – 40 °C přidej 140 g našlehané smetany 33% a míchej stěrkou. Dej na 4 hodiny do lednice. Poté krém jemně stěrkou zamíchej a můžeš přendat do zdobícího sáčku.

* Jak se dělá Žloutkový krém

  • Svař mléko a polovinou cukru.
  • Zvlášť připrav do mísy žloutky, kukuřičný škrob a zbývající cukr. Rozšlehej až do pěny.
  • Do žloutkové směsi přidej polovinu vroucího mléka. Přilévej pomalu, ale za neustálého míchání.
    Když se zbývající mléko vaří, přidej žloutkovou směs a vař na nízkém středním stupni po dobu 3 – 4 minut. Energicky šlehej od rohů a dělej kruhy do centra.
tartaletka s pistáciovým krémem a meruňkami

A jak na další tartaletky? Tajemství Tartaletek vám prozdradí náš cukrář Xavier v jedné z nejoblíbenějších lekcí.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie