Celozrnná bageta z Francie putuje do tvé kuchyně i se svým šarmem

30.10. 2020Xavier Carchenilla2148x0

Tu pravou francouzskou atmosféru můžeš zažít i doma, díky bagetě. Zvenku křupavá a uvnitř vláčná. Ta vůně a chuť je nazaměnitelná.

celozrnná bageta

Recept na 3 bagety, cca 350 g  každá

Poolish (neboli předfermentovaná mouka) 
260 g celozrnné mouky
260 g vody
4 g droždí

  • Míchej všechny ingredience dohromady dokud se nespojí. 
  • Nech směs 8 až 12 hodin fermentovat (při pokojové teplotě). 

Těsto na bagetu (74% hydratace)
345 g hladké mouky
190 g vody (studené) 
8 g droždí
12 g soli
+ Poolish (předfermentovaná mouka) 

*Jak počítat hydrataci do těsta? 
Tekutina ÷ mouka x 100
265 + 190 ÷ 265 + 345 x 100 = 74,5 %

Že je nejlepší to vidět? My víme. Videa, další recepty a tipy najdeš v pekařské lekci. Vše na jednom místě.

  • Přidej do poolish hladkou mouku, sůl a droždí. 
  • Přidej jen 100 g vody. 
  • V robotu míchej 4 minuty na jedničku. 
  • Zvyš rychlost a hnětej směs po dobu dalších 12 až 15 minut. 
  • Přidávej zbytek vody po malých dávkách, přibližně 15 g v jednotlivé dávce. Pokaždé, když přidáš vodu, musíš počkat, dokud se zcela nevstřebá do těsta a poté můžeš přidat další. Stále mícháme vyšší rychlostí. 
  • Po 15 minutách by mělo být těsto elastické, když ho natáhneš. 
  • Ve velké plastové nádobě rozstříkej nebo rozetři olej (Osobně preferuji olivový olej) a nech těsto 30 minut odpočívat. Je důležité použít velkou plastovou nádobu, protože až ji otočíš a rozdělíš těsto, budeš již mít obdélníkový tvar. Tvar perfektní pro tvarování bagety, bez zbytečné manipulace. Tím neztratíme vzácný vzduch, který se vytvořil v těstě. 
  • Po 30 minutách překládej (dle videa)
  • Nech kynout 2 hodiny. 
  • Pomoučni si pracovní plochu a vyndej bagetu z plastové nádoby. Posyp plochu těsta také moukou a rozděl na 3 části. (Podívej se na video v pekařské bageta lekci.) 
  • Vytvaruj bagety.
  • Bagety si zaslouží 5 minut odpočinku. 
  • Dokonči tvarování baget.
  • Umísti je na konec pomoučněné kuchyňské utěrky. Překlad musí směřovat nahoru. (video) Pokud nemáš plech na bagety, umísti na klasický plech jednu vedle druhé. 
  • Nech kynout 2 hodiny. 
  • Předehřej troubu na 220°C. 
  • Zahřej trochu vody. 
  • Otoč bagety na plechu. Překlad musí být otočen směrem dolů, jinak se bagety rozevřou.
  • Pomocí sítka je pomoučni. Nařízni. (Ujisti se, že je zářez dostatečně hluboký). Vlož plech s bagetami přímo do trouby a kolem rozstříkej trochu vody, aby se vytvořila pára.
  • Peč na 220 °C přibližně 24 – 28 minut v závislosti na síle tvé trouby. V polovině pečení otoč plech a přidej trochu horké vody, aby opět vznikla v troubě pára. Bagety musí být krásně dozlatova upečené na povrchu. Já je dávám na poslední 3 minuty do spodní části trouby bez plechu, jen tak, aby se krásně dopekly i ze spodní části. 
  • Nech vychladnout na ráfku. 
  • Bon appétit!

Chceš to naservírovat? Máme pro tebe pekařskou lekci Tradiční francouzská bageta, zdarma. Registruj se teď a získej přístup ke všem materiálům: video, postupy, tipy.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie