Recept na koláč o deseti porcích. Forma na koláč o 24 cm průměru.
Linecké těsto (Ideálně si ho připrav den dopředu.)
180 g hladké mouky
2 g soli
120 g másla
60 g moučkového cukru
35 g vajec
Technika foncage – technika práce s lineckým těstem
1. Při přípravě koláče by mělo být linecké těsto před válením vždy vychlazené. Poté těsto vyválej do kruhu většího než je forma (alespoň o dva prsty vedle sebe větší kruh než je forma).
2. Při válení těsta použij co nejméně mouky (když jí použiješ moc, těsto se zatáhne). Těsto můžeš válet mezi dvěma pečicími papíry, aby bylo velmi tenké. Nemusíš pak používat vůbec žádnou mouku (tejně se dělají i tartaletky).
3. Pomocí válečku přenes těsto do středu formy. Poté se ujisti, že těsto vtlačíš do formy. Pokud těsto pořádně nezatlačíš do stran, tak při pečení spadne a vznikne nerovnoměrný tvar.
4. Válečkem odstraň ze stran přebytečné těsto. Použít můžeš i nůž. Díky začištění bude tvar koláče dokonalý.
5. Před pečením dej vždy linecké těsto vychladit. Ideálně ho nech pár hodin v lednici nebo na hodinu umísti do mrazáku.
Jogurtový krém
450 g jogurtu (Gramáž je bez šťávy. Nech jogurt přes noc v lednici přes cedník odkapat. Na 450 g jogurtu budeš potřebovat 600 g jogurtu). Můžeš použít i řecký jogurt.
1 ks bio citronu (kůra)
200 g šlehačky 40%
45 g cukru moučky
2 pl želatiny
10 g rumu
Postup na krém
Namoč želatinu do studené vody. Ve větší míse smíchej jogurt a citronovou kůru. Našlehej šlehačku s cukrem do husta. Přidej do jogurtu a začleň stěrkou. Nahřej rum a rozpusť v něm vymačkanou želatinu. Nalij rum se želatinou do jogurtové směsi a dobře promíchej metličkou. Nalij krém do koláčové formy a dej na dvě hodiny do lednice.
Lesní plody želé
500 g lesních plodů (rozmrazené nebo čerstvé)
80 g cukru krupice
2 g agaru
Postup na želé
Smíchej cukr krupici a agar ve větším hrnci a přidej lesní plody (bez šťávy, pokud jsou rozmrazené).
Přiveď k varu a neustálé míchej. Vař 2-3 minuty. Nech trochu vychladnout a nalij ještě teplé nad jogurtový krém. Dej na další dvě hodiny do lednice.
Dokončení
Koláč potři přibližně 100 g vařící glazury (Mirror neutral – neutrální glazura – najdeš ji v cukrářských prodejnách). Jen ji povař a přidej pár kapek vody, pokud je moc hustá. Koláč je lepší zkonzumovat ještě téhož dne. Linecké těsto totiž do druhého dne změkne.