Oblíbená pochoutka původem ze Švédska, která už zdomácněla i mimo Skandinávii. Kynuté spletence s kardamomem chutnají skvěle ke kávě i čaji nebo příjemně zasytí třeba jako svačina na výlet.
Recept na 15 šneků
Těsto
75 g rozpuštěného másla
45 g cukru krystal
malá špetka soli
1 lžička mletého kardamomu
250 ml mléka
25 g čerstvého droždí
400 g hladké mouky
Náplň
75 g másla
45 g cukru krystal
1,5 polévkové lžíce mletého kardamomu
malá špetka soli
25 g mandlové mouky
10 ml mléka
1 vejce na potření
100 g cukru krystal
1. Ve velké míse smícháme rozpuštěné máslo, cukr, sůl a kardamom.
2. Do zahřátého mléka, ne horkého, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme chvilku odstát.
3. Promícháme mléko s droždím a máslovou směs.
4. Pomalu přidáváme mouku, dokud není těsto hladké a vláčné.
5. Necháme těsto kynout přibližně hodinu přikryté vlhkou utěrkou.
6. Než těsto vykyne, tak si připravíme náplň. Do rozpuštěného másla smícháme zbylé ingredience a pořádně zamícháme.
7. Směs na náplň necháme v lednici ztuhnout.
8. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzduch).
9. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu do obdélníku velkého přibližně 40×50 cm.
10. Těsto přeložíme na třetiny a nakrájíme na proužky široké přibližně 2 cm.
11. Každý pásek stočíme do uzlu a dáme na plech vyložený pečicím papírem.
12. Šneky přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
13. Všechny uzly potřeme vejcem a posypeme cukrem.
14. Pečeme 15–20 minut.
Recept pro nás připravila Monika Kurková, která o sobě říká: …pracuji v IT, mám doma roční dceru a psa a taky miluju pečení. Doma nevařím, na to mám partnera. Chlapi přeci vaří nejlépe. Ale pečení, to je moje. Pečením si rozhodně i trénuji trpělivost, protože občas je to opravdu výzva. Odstěhovali jsme se z Prahy na vesnici, a tak jsem začala i s dalším koníčkem. Zahradničením. A když úroda dá, budou některé letošní recepty s ovocem ze zahrádky.
Dobrý den, nikde nemáte napsáno co s vystydlou a ztuhlou náplní udělat… Děkuji