Zní to trochu moderně a přitom se budeme bavit o metodě, která je starší než naše babičky. Mluvíme o klasickém hospodaření, šetření a hlavně neplýtvání.
Také si z dětství pamatujete žemlovku (zužitkování starších rohlíků nebo housek), vaječné topinky (opět v hlavní roli starý chleba) nebo knedlíky ve vajíčku? 🙂
Náš francouzský cukrář Xavier si ze své rodné Mallorky pamatuje Gazpacho, studenou španělskou polévku, ve které dominují všechny suroviny, které je také potřeba zužitkovat, včetně starého chleba. A od své francouzské babičky má zase ty nejlepší vzpomínky na Croissanty a Mandlové Croissanty. Ty druhé v pořadí mají totiž stejný příběh záchrany jídla jako ty naše české nostalgické dobroty.
Mandlový Croissant je dokonalý příklad toho, že se dá využít ten nejlepší potenciál surovin a receptu.
Tak jaké je to tajemství Mandlového Croissantu?
Představ si, že napečeš tolik Croissantů, že se nesní. ( U nás tedy sci-fi:-)) Croissant druhý den chutná úplně jinak. Jakmile ochutnáš čerstvě upečený Croissant vyndaný z trouby, zažiješ jednoduše gurmánský orgasmus, který si zapamatuješ:-) Okamžitě pak poznáš rozdíl mezi ním a pár hodin upečeným Croissantem.
Použij 10 Croissantů z předchozího dne.
Rozvar
400 g vody
250 g cukru krupice
50 g rumu
Dej vařit vodu s cukrem.
Přidej rum a nech vychladnout. Nakroj Croissanty, ale nepřekroj je celé. Ať ti vznikne kapsa. Croissanty ponoř do rumového sirupu a nech okapat.
Recept na mandlovou náplň
100 g másla (extra měkké)
100 g cukru moučka
100 g mandle celé loupané
20 g kukuřičného škrobu
16 g hladké mouky
100 g vejce (2 ks)
25 g rumu
Mandlová náplň. Video lekci zdarma najdeš zde.
Dokončování
Předehřej troubu na 170 °C. Rozkroj Croissant napůl ze strany, ale neprořízni skrz. Namoč ho do horkého sirupu (ne příliš horkého) a nech okapat na mřížce. Připrav si zdobící sáček s hladkou trubičkou číslo 10.
Vyplň vnitřek mandlovým krémem, který jsi vyndal z lednice 30 minut předem, tak aby měl pokojovou teplotu a bylo jím snadné plnit. Ozdob Croissanty na vrchu jednou linií krému, kterou poté nazdobíš plátky nebo kousky mandlí. Peč na 170 °C po dobu 22 minut. Nech vychladnout a posyp cukrem.
Bon appétit!